In Weert zijn de komende jaren duizenden extra bedden nodig voor arbeidsmigranten. Die zijn voor nieuwe arbeidsmigranten, maar ook voor werknemers die wel in Weert werken, maar er nog niet wonen.

In geheel Midden-Limburg zijn de komende jaren vier- tot bijna zevenduizend aanvullende huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten nodig, blijkt uit onderzoek van bureau Decisio. De regio verwacht dat na de coronacrisis de behoefte aan arbeidsmigranten weer sterk zal toenemen.

Uit hetzelfde onderzoek van Decisio blijkt dat er in Weert nu bijna 1200 arbeidsmigranten wonen, terwijl er bijna 2400 in de gemeente werken. Gestreefd wordt om deze werknemers in dezelfde gemeente onder te brengen als waar ze werken. Dat betekent voor Weert dat in de toekomst in totaal 1900 tot 2400 extra bedden nodig zouden zijn.

Logiesgebouwen

Huisvesting vindt nu deels plaats in woonhuizen waarin kamers worden verhuurd (630 arbeidsmigranten). Daardoor zijn er minder huizen beschikbaar voor reguliere woningzoekenden. Verder zijn arbeidsmigranten onder meer bij agrarische bedrijven ondergebracht.

In Weert zijn verder mogelijkheden arbeidsmigranten onder te brengen in grootschalige logiesgebouwen. Daartoe zijn momenteel twee vergunningen verstrekt: voor de Industrieweg in Stramproy (204 bedden) en voor de Dr. Schaepmanstraat in Weert. Beide logiesgebouwen, waartegen nog procedures lopen of bezwaren zijn ingediend, zijn nog niet in gebruik.

In Weert is binnen de huidige regels nog een mogelijkheid voor een derde logiesgebouw voor maximaal vierhonderd arbeidsmigranten. Het college van burgemeester en wethouders houdt er echter serieus rekening mee dat er een vierde initiatief nodig zal zijn als zich in Weert een nieuw groot bedrijf vestigt dat afhankelijk is van buitenlandse werknemers.

Uitbreiden

Tevens wil het college de mogelijkheden voor huisvesting uitbreiden. Zo wil het nieuwbouw van logies voor vrachtwagenchauffeurs bij logistieke bedrijven op bedrijventerreinen toestaan. Maximaal tien bedden daarvan mogen permanent zijn.

Verder staat de gemeente kamerverhuur in niet-agrarische bedrijfswoningen toe onder voorwaarden. Datzelfde geldt voor agrarische woningen als het bedrijf in kwestie niet meer actief is. Verder mag één woning bewoond worden door arbeidsmigranten als een postcodegebied minder dan tien adressen telt. Dat mag nu nog niet.

Meer en betere huisvesting

Langzaam aan zien steeds meer gemeentes de noodzaak van meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten. Is een bedrijf welkom, dan moeten ook de arbeidsmigranten welkom zijn. Dit is immers essentieel voor de Nederlandse economie. Dat bleek ook uit recent marktonderzoek van Peil.nl onder 4.125 Nederlanders. Benieuwd naar de noodzaak van arbeidsmigranten en goede huisvesting? Klik hier voor het marktonderzoek.

Bron: De Limburger.