‘Gemeenten hebben geen zicht spookwoning arbeidsmigrant’

Dit artikel verscheen eerder in het NRC.

Buiten het zicht van gemeenten wonen grote aantallen arbeidsmigranten in huurwoningen die geregistreerd zijn als leegstaand. Dat schrijft NRC. Lokale overheden raken zo het zicht op hun inwoners kwijt en kunnen daardoor geen controles uitvoeren op hygiëne en veiligheid. Ook is het bij brand of noodsituaties niet duidelijk of er mensen in een pand wonen . Ook vergroot deze ‘spookbewoning’ de kans op uitbuiting van bewoners en bemoeilijkt zij de doorstroming op de krappe woningmarkt.

De krant deed een rondgang langs gemeenten met de hoogste percentages inwoners uit Midden- en Oost-Europa. Arbeidsmigranten hoeven zich pas na vier maanden in Nederland in te schrijven op een woonadres. Vaak verblijven ze echter korter in Nederland, waardoor veel arbeidsmigranten ergens wonen zonder dat de gemeente er weet van heeft.

Verplicht inschrijven in de Basisregistratie Personen

In Nederland is het verplicht je in te schrijven op een woonadres. Verhuis je, dan moet je het nieuwe adres binnen vijf dagen na je verhuizing doorgeven, anders kan een gemeente een boete geven. Voor buitenlanders zijn de regels soepeler: pas als zij langer dan vier maanden in Nederland verblijven, zijn ze verplicht zich in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een woonadres.

Precieze cijfers zijn er niet, maar het Zeeuwse Reimerswaal zegt in het dagblad dat het jaarlijks om vijftig huizen gaat, waarin zo’n 250 arbeidsmigranten wonen. Den Haag denkt dat er in die gemeente zo’n 27.000 arbeidsmigranten zijn, die niet in de Basisregistratie Personen staan.

„Bij een grote brand op een bedrijventerrein zagen we opeens mensen met stapeltjes kleding onder de arm uit de rookwolken stappen”, zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde (Flevoland), waar zich naar schatting twintig tot dertig spookwoningen bevinden.

Weinig leefruimte en privacy

Omdat de gemeente niet weet waar de spookwoningen zijn, ligt uitbuiting op de loer. Burgemeester Gorter van Zeewolde zegt in NRC dat arbeidsmigranten in huizen worden ondergebracht die volledig ‘verkamerd’ zijn, met weinig ruimte en privacy. “Als we dan gingen kijken, troffen we meer mensen dan slaapkamers aan. Dat willen we niet”, zegt hij in de krant.

Het onderbrengen van arbeidsmigranten voor eigenaren van deze woningen is financieel aantrekkelijk. Het levert duizenden euro’s aan huurinkomsten op voor een woning die in normale omstandigheden waarschijnlijk veel minder zou opleveren. In Den Haag ziet de gemeente vooral misstanden in wijken waar veel goedkope, particuliere woningen staan. “Daar verdwijnen beschikbare en betaalbare woningen”, zegt wethouder Martijn Balster van Wonen.

Leegstaande woningen gewild

De gemeenten willen dat arbeidsmigranten zich verplicht in Nederland moeten inschrijven als ze naar Nederland komen. Verhuurders zeggen onder meer dat leegstaande woningen gewild zijn, omdat er geen alternatieven zijn.

Toch zijn die alternatieven er wel zo ontwikkelt KAFRA Housing samen met haar partners maatwerkoplossingen die optimaal passen binnen de lokale situatie van een gemeente. Van nieuwbouwlocaties nabij bedrijventerreinen tot transformatie van leegstaande kantoorpanden. Met haar verschillende huisvestingsconcepten kan KAFRA perfect inspelen op de mogelijkheden die elke gemeente biedt. Denk bijvoorbeeld aan een KAFRA TOWER op een kleine grondpositie nabij bedrijventerreinen of een grootschalig Mobile Home Park op grotere grondposities aan de rand van de gemeente.