Geef statushouders de ruimte om te wonen en te werken!

We hebben een probleem. Zelfs twee problemen.

Het eerste is dat statushouders in ons land een probleem hebben met werk. Zelfs na vijf jaar heeft nog altijd minder dan 50% van hen werk. Ze zijn afhankelijk van een uitkering en kunnen hun talenten niet ontplooien. Integratie wordt zo onbegonnen werk. Dit mogen we elkaar niet aandoen. Statushouders verdienen de kans om aan de slag te gaan. Werkenderwijs de taal te leren. Met andere mensen samen te werken.

Het tweede is dat statushouders ook een probleem hebben met wonen. Er zijn te weinig sociale huurwoningen voor te veel mensen die er graag in willen wonen. Statushouders verblijven daarom vaak noodgedwongen nog een tijd in een azc. En asielzoekers in een sporthal of zelfs op een grasveld in Ter Apel. Dat kunnen we niet maken.

Doen wat we kunnen
Veel wethouders, burgemeesters, raadsleden, ambtenaren, vrijwilligers en mensen uit het maatschappelijk middenveld zetten zich in voor statushouders. Voor werk en een woning. Daarbij willen wij vanuit OTTO Work Force en KaFra Housing graag meehelpen en doen wat we kunnen.

Er is in ons land meer werk dan dat er mensen zijn. Maar waarom zouden we werknemers uit het buitenland hierheen halen als er nog zoveel statushouders langs de kant staan? Vanuit OTTO Work Force hebben we plekken genoeg waar statushouders kunnen beginnen met werken in bijvoorbeeld de logistiek. En waarbij ze de kans krijgen om opgeleid te worden in hun verdere werkcarrière  Werken is de beste manier om te integreren.

KaFra Housing heeft op verschillende plekken in het land ook tijdelijke huisvesting gebouwd voor mensen die hier tijdelijk werken. Waarom zouden we statushouders nog langer in een azc laten wonen als we binnen drie maanden een mooie woonplek voor hen kunnen neerzetten? KaFra Housing kan de statushouders ook ondersteunen in hun wooncarrière.

Met gedreven bestuurders
De oplossing ligt in een integrale aanpak op werken en wonen. Een zogeheten woon- en werkcarrière waarin een statushouder stap-voor-stap integreert in Nederland.

Met OTTO Work Force en KaFra Housing willen we doen wat we kunnen om statushouders de ruimte te geven. Om te werken en om te wonen. En we praten graag door met gedreven lokale bestuurders – van tussen de vijf en tien gemeenten – zodat we samen statushouders aan een baan en woonruimte gaan helpen. Wij zijn er klaar voor.

Heeft u als lokaal bestuurder interesse om met ons en andere gemeenten rond de tafel te gaan?