Gemeente Helmond kiest KaFra Housing voor huisvesting internationale medewerkers

Flexôtel Varenschut

KaFra Housing heeft de aanbesteding voor de realisatie 200 verblijfplekken voor internationale medewerkers in Helmond gewonnen. De gemeente Helmond kende de meeste punten toe aan het KaFra Flexôtel Varenschut concept en heeft de opdracht inmiddels definitief gegund. Met het Flexôtel Varenschut lanceert KaFra haar nieuwste duurzame huisvestingsconcept voor internationale medewerkers. Het gaat om een duurzaam, gasloos en herplaatsbaar complex met zonnepanelen en domoticasysteem om energieverbruik te besparen. De opening van de nieuwe KaFra locatie aan de Veldbeemd in Helmond staat gepland voor begin 2024.

Flexôtel Varenschut

Het Flexôtel is de vierde generatie huisvesting van KaFra Housing en vormt een doorontwikkeling van de KaFra Tower in Venray. De logiesvoorziening bestaat uit vierpersoonsappartementen met individuele slaapkamers, tweepersoonsstudio’s voor stellen, een beheerderstudio, receptie en eet- en recreatieruimten. De buitenruimte van de locatie wordt ingericht in diverse groene stroken, met plek voor sport- en spelvoorzieningen, 150 groene parkeerplaatsen en fietsenstalling. KaFra gaat na een uitvoerige omgevingsdialoog een tijdelijke omgevingsvergunning voor 10 jaar aanvragen.

24/7 beheer

KaFra Housing heeft met 15 projecten de ervaring opgedaan dat tijdelijke internationale medewerkers het meest gebaat zijn bij kwalitatieve huisvesting waarbij de begeleiding optimaal geregeld is. Speciaal getrainde Welfare Officers bieden daarom 24/7 service en beheer en zorgen zo voor het welzijn van de tijdelijke bewoners en omwonenden. De Welfare Officers bieden voorlichting over verblijven in Nederland, bieden hulp bij registratie en begeleiden de tijdelijke bewoners wanneer nodig naar zorgverleners.

Roemer-proof kwaliteit

Flexôtel Varenschut voldoet aan het gemeentelijk beleid en het huisvestingskeurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Belangrijke aanbevelingen van de Commissie Roemer aan het kabinet over goede leefomstandigheden voor internationale medewerkers worden ook omarmd door KaFra. De bewoners krijgen eigen slaapkamers en een ruim leefoppervlak.

Met zonnepanelen, een volledig elektrisch- en herplaatsbaar gebouw en korte fietsafstanden tot Helmondse werkgevers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De locatie ligt op fietsafstand van maatschappelijke voorzieningen in de omgeving, zoals lokale winkeliers, horeca en supermarkten.

Voorbeeldgemeente

Initiatiefnemer Frank van Gool van KaFra Housing: “hardwerkende internationale medewerkers in Nederland verdienen een fatsoenlijke plek om te leven. Zonder hen ligt er geen vers groente in de supermarkt-schappen, en kunnen online bestellingen niet meer tijdig worden ingepakt en bezorgd. Ik ben blij dat de gemeente Helmond zelf de handschoen heeft opgepakt en gemeentegrond ter beschikking heeft gesteld voor de huisvesting voor deze hardwerkende mensen. Daar kunnen nog vele gemeenten een voorbeeld aan nemen.”

Mede-initiatiefnemer Karolina Swoboda van KaFra Housing: “Flexôtel Varenschut biedt de gemeente Helmond een Roemer-proof oplossing die voldoet aan de hoogste normen. Zo voorkomen we Haagse toestanden waarin internationale medewerkers in verkamerde panden terechtkomen en door huisjesmelkers worden uitgebuit. Ook zorgen we ervoor dat er minder concurrentie plaatsvindt om woningen in de wijken, zodat die beschikbaar blijven voor de lokale starters. Als iedere gemeente het voorbeeld van de gemeente Helmond zou volgen en gemeentegrond ter beschikking zou stellen, dan kunnen we in Nederland binnen een jaar tienduizenden woningen vrijspelen voor lokale inwoners.”

KaFra Housing

In ons land worden naar schatting 45.000 reguliere woonhuizen gebruikt voor het huisvesten van tijdelijke internationale medewerkers, terwijl er grote tekorten zijn voor de lokale bevolking. KaFra Housing realiseert en beheert huisvestingslocaties die geschikt zijn voor onder meer tijdelijke internationale medewerkers. De begeleiding van de bewoners en het contact met de omgeving staat centraal. KaFra Housing heeft inmiddels 15 accommodaties succesvol gerealiseerd voor ongeveer 3.500 tijdelijke bewoners, onder meer referentielocatie KFT Venray. Daarnaast is een achttal locaties in ontwikkeling.

KaFra Housing studio voor stelletjes – referentieproject KFT Venray