Niet alleen corona maar ook het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten zorgde ervoor dat de uitzendsector afgelopen jaar onder een vergrootglas lag. Wanneer het beleid van arbeidsmigratie en de uitzendsector niet veranderen in Nederland, krijgen we mogelijk een tekort aan arbeidsmigranten.
Het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer deed maandenlang onderzoek naar de woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten in Nederland. Volgens Roemer doet het merendeel van de uitzendbureaus die met arbeidsmigranten werken het goed. Echter zorgen de misstanden in de branche ervoor dat de gehele sector moet worden gereorganiseerd.
Rapport over arbeidsmigratie niet nieuw
Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) sprak onlangs met het NRC. “Het lijkt alsof de misstanden in onze sector de norm zijn, maar dat is echt niet geval.” Koops geeft aan dat hij het niet zo’n spannend rapport vindt. “In 2011 schreef toenmalig kamerlid Ger Koopmans (CDA) al een rapport over arbeidsmigratie, omdat we overvallen werden door de grote stroom van arbeidsmigranten. Maar in de afgelopen tien jaar is er te weinig gebeurd.”
Als het aan Roemer en zijn commissie ligt gaat er een bezem door de sector. In het rapport Geen Tweederangsburgers komt hij met een vijftig aanbevelingen om de sector nieuwe wind in te blazen. Zo komen er een verplichtcertificaat voor uitzendbureaus, een jaarlijkse ‘APK-keuring’ en een hoge waarborgsom voor startende uitzendbureaus. Daarnaast is het vereist dat arbeidsmigranten niet langer afhankelijk zijn van het uitzendbureau voor bed en baan, moet hun zorgverzekering beter worden geregeld en krijgen werkgevers die met malafide uitzendbureaus werken flinke boetes.
Arbeidsmigratie op politieke agenda
Ruim een derde van de Nederlanders vindt dat de positie van arbeidsmigranten een hoofdthema is bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat Peil.nl eind december verrichtte onder 4.000 Nederlanders. Het is inmiddels duidelijk dat het onderwerp op de politieke agenda staat. Bijna elke partij heeft in het verkiezingsprogramma volop aandacht voor arbeidsmigratie. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de situatie van arbeidsmigranten en het rapport van Roemer.
Als we niet beter voor onze arbeidsmigranten zorgen, komen ze op een gegeven moment niet meer naar Nederland. Nederland staat inmiddels niet meer in de top drie van favoriete landen om te werken. Duitsland en de Scandinavische landen staan boven ons.
Tekort kwalitatieve huisvesting arbeidsmigranten
Ook het tekort aan kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten blijft een probleem. “Zolang je een tekort hebt aan huisvesting, is het moeilijk alles goed en betaalbaar te organiseren. Dan zul je situaties blijven houden die net niet ideaal zijn, omdat er onvoldoende alternatieven zijn,” aldus Koops.
Ook geeft Koops aan dat Roemer ambitie mist als het gaat om huisvesting voor arbeidsmigranten: “Wij willen ook een scheiding van bed en baan, maar er is een tekort van 120.000 bedden. Plat gezegd moeten we dat tekort in driejaar tijd wegwerken. Dat kan met grootschalige woonlocaties. Dan moet de wethouder niet alleen blij zijn met een nieuw distributiecentrum met werk voor duizend mensen, maar ook woonplekken voor hen aanwijzen.”