Meerderheid van de Tweede Kamer wil de uitbuiting van arbeidsmigranten tegengaan. Volgens de Kamer moeten arbeidsmigranten minder afhankelijk worden van uitzendbureaus, die vaak zowel een baan als huisvesting voor hen regelen. Echter vinden ze het drastisch loskoppelen van ‘bed en baan’ nog te hoog gegrepen.
Op dit moment zijn uitzendbureaus vaak zowel de werkgever als de huisbaas van arbeidsmigranten. Die combinatie leidt tot extreme afhankelijkheid en schrijnende misstanden, want als een arbeidsmigrant zijn werk verliest moet hij ook vaak binnen 24 uur zijn woning uit. Vooral de afgelopen tijd ziet de daklozenopvang in grote steden een toestroom van arbeidsmigranten zonder onderdak.
Eerder zei Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een bijeenkomst in de Tweede Kamer dat hij voorstander is van het loskoppelen van werkcontract en huurcontract. Volgens Minister Koolmees geeft dat arbeidsmigranten al wat meer zekerheid. Dit betekent dat als zij hun baan verliezen ze via het huurrecht niet meteen hun woning hoeven te verlaten.
Een motie van de SP en GroenLinks om uitzendbureaus te verbieden huurpenningen in te houden op het loon, haalde in de Kamer geen meerderheid. Volgens Minister Koolmees zijn er ook uitzendbureaus die wél goede huisvesting leveren en dat is bij de huidige woningnood hard nodig én raadde de motie dan ook af.
Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten
Eind oktober presenteerde het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten het rapport ‘Geen Tweederangsburgers’ met in totaal ruim vijftig aanbevelingen. De Tweede Kamer vindt wel dat de korte termijn aanbevelingen uit dit rapport zo snel mogelijk opgepakt moeten worden.
Naast het loskoppelen van ‘baan en bed’ adviseert Roemer onder meer ook om iedere arbeidsmigrant een eigen slaapkamer en ‘minimaal 15 vierkante meter leefoppervlakte’ te geven. Dat is volgens de Kamer zeker in deze coronatijd belangrijk voor de veiligheid.
Ondanks niet alle wensen zijn vervuld, vindt vakbond FNV toch dat de Kamer ‘een belangrijke stap’ heeft gezet in de verbetering van leef- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten. ‘Als er een scheiding komt tussen huur- en werkcontract kunnen ze niet zomaar op straat te worden gezet’, aldus een woordvoerder. Ook het streven naar ‘één persoon per slaapkamer en minimaal 15 vierkante meter leefoppervlakte per persoon’ noemt hij een doorbraak.