In 2020 tijdens de coronacrisis stelde het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer vast hoe schrijnend de werk- en woonomstandigheden van veel arbeidsmigranten zijn en hoe de uitzendmarkt wordt verpest door malafide bedrijven. Of er werk wordt gemaakt om de boel op te schudden? Voor Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force en shareholder van KaFra Housing, duurt het veel te lang en zit er geen gevoel van urgentie vertelt hij in een interview met BN De Stem.
Onlangs vond er overleg plaats in de Tweede Kamer over de bevindingen van Roemer. “Ruim drie maanden na presentatie van dat rapport! Roemer pleit voor invoering van een verplichte uitzendvergunning. Dat roepen wij bij OTTO al jaren. In de afgelopen twintig jaar zijn er in Nederland bijna 11.000 uitzendbureaus bijgekomen, waarvan er maar drie op de tien gecertificeerd zijn en slechts één op de tien aangesloten is bij een branchevereniging.”
“De zelfregulering is mislukt, daar moet je eerlijk over zijn. Het wemelt van plof-bv’s voor wie arbeidsmigranten tweederangsburgers zijn. Maar grote kans dat serieuze maatregelen om die wildgroei aan te pakken, worden doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Dat is jammer genoeg ook Nederland”, vertelt Van Gool.
Uitzendvergunning een must
Steeds meer slechte werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten komen aan het licht. Volgens Van Gool zijn het de malafide bedrijven aan de onderkant van de markt die daar verantwoordelijk voor zijn. “Ik heb vanwege het Aanjaagteam diverse keren met Roemer gesproken. We dringen niet voor niets aan op die uitzendvergunning. Als enige land in Europa werkt Nederland daar niet mee.”
Van Gool vindt dat er een waarborgsom ingevoerd moet worden van 75.000 euro voordat iemand kan starten met een uitzendbedrijf. “In de horeca is afgifte van een vergunning afhankelijk van een BIBOB-toets om criminele praktijken te voorkomen. Dat zou ook helpen in de uitzendbranche. Bij huisvesting kun je gaan werken met een sterren-beoordelingssysteem zoals bij hotels. Daar kun je dan de huurprijs aan koppelen. Er is van alles mogelijk, maar de politiek moet wel knopen doorhakken.”
Huisvesting arbeidsmigranten zorgt voor veel verzet
Naast zijn werk voor OTTO Work Force heeft Frank van Gool samen met Karolina Swoboda het bedrijf KaFra Housing opgericht om heel snel tijdelijke huisvesting te realiseren. “We kiezen strategisch voor álle urgent woningzoekenden. Dus niet alleen arbeidsmigranten, maar ook studenten, expats en statushouders; de zogeheten magic mix. Daar ligt de maatschappelijke vraag en daarmee is er ook meer draagvlak.”
“Door grootschaliger en flexibel te bouwen aan de rand van woonwijken en bedrijventerreinen haal je druk weg van de lokale woningmarkt. In Waalwijk heeft KaFra huisvesting voor 400 mensen gerealiseerd. In Tilburg hopen we binnenkort vergunning te krijgen. Dat zijn gemeenten, net zoals Venray, die hun nek uitsteken.”
Momenteel bevindt de nieuwste locatie zich in Venray: de KAFRA TOWER. Een woontoren voor 92 mensen die in zes weken kant en klaar neergezet wordt en net zo makkelijk weer afgebroken kan worden. De gemeente heeft vergunning verstrekt voor tien jaar, daarna kan KaFra Housing een verlenging van vijf jaar aanvragen. “Na vijftien jaar is het einde verhaal. Dat schept duidelijkheid. Het voordeel is dat je zo’n toren weer heel snel ergens anders kunt bouwen. We oriënteren ons inmiddels ook op West-Brabant. Breda heeft ook stappen te zetten rond de huisvesting van arbeidsmigranten.”
KaFra Housing vindt het belangrijk om geregeld arbeidsmigranten te vragen wat ze belangrijk vinden bij huisvesting of wat er anders moet. Van Gool licht het toe aan de hand van een voorbeeld: “Volgens de Stichting Normering Flexwonen moeten de koelkasten een inhoud hebben van dertig liter per persoon. Veel arbeidsmigranten vinden dat veel te weinig. Ze kunnen hun boodschappen niet kwijt. Dus hebben we in de vierpersoons-appartementen van Kafra Tower een koelkast van driehonderd liter ingebouwd. Daar worden ze gegarandeerd blij van.”