Ruim kwart van gemeenten heeft nog geen Meldpunt voor Misstanden bij Verhuur

Elke Nederlandse gemeente is vanaf 1 januari 2024 verplicht een meldpunt in te richten voor misstanden bij verhuur. Desondanks heeft ruim een kwart van de gemeenten een dergelijk meldpunt nog niet geïmplementeerd. Dat blijkt uit recent onderzoek van Lento, het huisvestingsplatform voor arbeidsmigranten. Slechts 247 van de 342 gemeenten – dit komt neer op ruim 72% – heeft het verplichte meldpunt opgezet.

Onderdeel van de invoering van de ‘Wet goed verhuurderschap’ op 1 juli 2023, is de verplichting tot de invoering van een Gemeentelijk Meldpunt voor Misstanden bij Verhuur per 1 januari 2024. Deze verplichting heeft tot doel om ongewenst verhuurgedrag aan te pakken. Huurders (inclusief arbeidsmigranten), woningzoekenden, omwonenden en anderen kunnen er terecht met signalen en klachten over ongewenst gedrag van verhuurders of verhuurbemiddelaars. Op grond van deze signalen en meldingen kan de gemeente optreden.
Een bemoedigende ontwikkeling, maar er is duidelijk ook nog werk aan de winkel. Immers, 95 gemeenten hebben nog geen meldpunt en ontberen dus een instrument om actief en adequaat bij te dragen aan het bestrijden van misstanden in de verhuursector.
Gelet op de misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten dringt Lento aan op het alsnog en snel implementeren van een Meldpunt in alle Nederlandse gemeenten. Bovendien pleit Lento voor het publiceren van de meldingen die in elke gemeente zijn gedaan en tot welke actie dat heeft geleid.
Voor Lento zijn de aanbevelingen uit het rapport “Geen tweederangsburgers” van de commissie Roemer een belangrijk onderdeel van haar missie en visie. Lento maakt het voor verhuurders, werkgevers en uitzenders makkelijk om de adviezen van de commissie Roemer ten aanzien van de huisvesting op te volgen: door wonen en werken te scheiden, volledige transparantie te bieden over de huisvesting en de arbeidsmigrant eigen regie te bieden voor zijn woonsituatie. Dit met als uiteindelijk doel om de arbeidsmigrant, voor wat betreft zijn of haar woonsituatie, onafhankelijk te laten zijn van de werkgever.
Een actueel overzicht van de gemeentelijke implementatie van de meldpunten is hier te vinden.

Over Lento.eu:
Lento.eu is het huisvestingsplatform voor internationale medewerkers waar wooncontracten los staan van werkcontracten. Lento verbindt internationale medewerkers, werkgevers en woningaanbieders. Via Lento worden wonen en werken gescheiden en is er volledige transparantie over de geboden huisvesting. De internationale medewerker krijgt regie over de eigen woonsituatie en sluit rechtstreeks en online een huurcontract met de verhuurder. Huisvesters worden ontzorgt op het gebied van verhuren, contracten en betalingen.
Voor vragen over Lento.eu neemt u contact op met:
Jaap Uijlenbroek
M: 06 10 94 45 34