Twintig KaFra-locaties doen mee aan World Cleanup Day

Op vrijdag 20 september vindt de zevende editie van de World Cleanup Day plaats. Wereldwijd steken miljoenen vrijwilligers de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Ook op alle twintig locaties van KaFra Housing worden een dag later de prikstokken en afvalzakken van stal gehaald.

Zwerfafval, het blijkt al jaren één van de grootste ergernissen van Nederlanders. Desondanks neemt de Landelijke zwerfafvalmonitor geen sterke daling van zwerfvuil waar. Hoewel er in 2023 minder grof zwerfafval (afval groter dan tien centimeter) werd waargenomen dan in 2022, werd er in 2022 en 2023 meer fijn zwerfafval waargenomen dan in 2021.

Het toont aan dat een collectieve opruim-dag geen overbodige luxe is. “Daarom doen wij hier jaarlijks aan mee”, begint Frank van Gool, medeoprichter van KaFra Housing. “Zowel ons personeel als onze bewoners gaan zaterdag op alle twintig locaties de straat op om zwerfafval op te ruimen.”

Het bedrijf biedt specifieke doelgroepen zoals internationale medewerkers en vluchtelingen een fatsoenlijke verblijfplaats. “Daarom doen wij een dag later mee, zodat zo veel mogelijk bewoners, die vrijdags veelal werken, de mogelijkheid hebben om aan te sluiten. Sowieso doen we op al onze locaties iedere week een rondje om zwerfvuil op te ruimen.”

De organisatie neemt daarnaast ook standaard deel aan de Landelijke Opschoondag in maart. “Los van het feit dat wij voorstander zijn van een schonere wereld, vinden wij het belangrijk een prettige omgeving voor iedereen te creëren. Daarom doen we graag mee met initiatieven die daaraan bijdragen.”