Wethouders in Gelderland: arbeidsmigranten belanden te vaak in eengezinswoningen
Internationale medewerkers verdringen op veel plekken in Gelderland starters van de woningmarkt. Omdat er voor die migranten maar geen passende huisvesting komt, belanden zij vaak óók in eengezinswoningen. Als de provincie niet ingrijpt, wordt dat alleen nog maar erger.
Nijpende situatie
Dat schrijven wethouders van gemeenten waar veel internationale medewerkers werken. De situatie is nijpend, zeggen zij. Hun brief is gericht aan de politieke partijen die op dit moment proberen een coalitie te vormen in Gelderland. De boodschap van de wethouders is duidelijk: elk jaar komen er meer arbeidsmigranten bij in Gelderland, maar er komen maar geen woningen bij voor de veelal Roemeense en Poolse werknemers. ,,Op veel plekken zijn deze arbeidsmigranten echt nodig. We kunnen niet zonder”, zegt wethouder Nees Van Wolfswinkel van de gemeente Neder- Betuwe. ,,Maar we zien nu dat bijvoorbeeld ervaren Poolse werknemers – mensen die niet steeds ingewerkt hoeven te worden – vertrekken. Zij gaan naar Duitsland of naar Denemarken. Niet omdat ze daar meer salaris verdienen, maar omdat de huisvesting daar wél beter is geregeld.”
Groei
Van Wolfswinkel is voorzitter van ‘de bestuurlijke tafel huisvesting internationale medewerkers van Greenports’. De term Greenports wordt gebruikt voor gemeenten en gebieden waar veel internationale medewerkers werken. Zoals in de boomgaarden van de Betuwe, maar ook in de kassen in het Westland of bij de aspergeboeren in Limburg. Op dit moment zijn er volgens een onderzoek van Greenports alleen al in Gelderland zo’n 65.000 arbeidsmigranten actief. In 2030 zijn dat er naar verwachting nog veel meer, minimaal 90.000.
Draagvlak
Door de hele provincie komen grootschalige complexen voor huisvesting van de veelal Oost-Europese medewerkers echter maar niet van de grond. Een van de belangrijkste redenen is dat er vaak protest is vanuit de buurt. Het gevolg is echter dat bedrijven reguliere woningen opkopen voor hun medewerkers. In Gelderland wordt dat onder meer pijnlijk duidelijk in Tiel. In de stad wonen 4000 arbeidsmigranten, de meeste in reguliere gezinswoningen. ,,Persoonlijk vind ik het verstoren van de woningmarkt het grootste probleem”, zegt Van Wolfswinkel. ,,Van die 4000 arbeidsmigranten werkt maar een heel klein deel in Tiel. De meesten gaan dagelijks naar de Randstad, naar Rotterdam. De woningen waarin zij wonen, dat zijn juist de huizen waar starters op zitten te wachten.”
Malafide huisvesting
In Rivierenland worden door gemeenten al zo veel mogelijk afspraken gemaakt over de aanpak van malafide huisvesting en het verzorgen van goede huisvesting dichtbij werklocaties. In plannen van gemeenten in Rivierenland staat het voornemen dat internationale medewerkers zoveel mogelijk worden ondergebracht in de gemeente waar ze werken. ,,Op een camping hier in Neder-Betuwe wonen 200 internationale medewerkers die allemaal in Geldermalsen werken. Dat levert allemaal verkeersbewegingen op. Het zou toch veel fijner zijn als die mensen dichtbij hun werk woonden?” Van Wolfswinkel vraagt met zijn collega’s regie van de provincie en inzet op meer huisvesting voor de doelgroep. ,,Je krijgt dit als gemeente niet voor elkaar. Bovendien is er dan kans op een waterbedeffect, bijvoorbeeld in het aanpakken van ondermaatse huisvesting.”
Bron: De Gelderlander