Wonen kan niet meer wachten in het Westland

In het Westland werken duizenden internationale medewerkers, terwijl slechts een op de vier in de gemeente zelf woonachtig is. Dat vergroot de druk op de woningmarkt in omliggende gemeenten en door de woningschaarste zijn veel arbeidsmigranten de dupe van uitbuiting. Het is hoog tijd om concrete oplossingen in de praktijk te brengen.

De redactie van Binnenlands Bestuur ging op bezoek in het Westland. ‘De huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten stelt veel gemeenten voor problemen. Tegelijk zijn ze broodnodig voor de lokale en nationale economie. Vallen beide missies te verenigen?’, viel er te lezen. ‘Jazeker’, zou het instemmend moeten klinken, mits partijen zoals de gemeente, provincie en KaFra Housing de handen ineenslaan.

Momenteel is de situatie namelijk onwenselijk op zowel gemeentelijk als provinciaal niveau: de meeste internationale medewerkers worden in omliggende gemeenten gehuisvest. Dit vergroot zowel de druk op de woningmarkt aldaar, evenals het woon- werkverkeer in de regio. Daarnaast lopen arbeidsmigranten het risico met velen in verkamerde eengezinswoningen te worden geplaatst. Dat is vragen om problemen: huisvesting zonder privacy, beweegruimte, faciliteiten en (sociale) controle is een voedingsbodem waarop overlast gedijt.

Toegegeven: de gemeente Westland is uiterst dichtbebouwd. Volgens het AD was het in 2019 zelfs de meest dichtbebouwde gemeente van Nederland. Tegelijkertijd verwoordt de gemeente zelf al concrete oplossingen om internationale medewerkers adequaat te kunnen huisvesten: ‘Er zijn verschillende manieren waarop we hier invulling aan kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan: de ontwikkeling of aanpassing aan bestaande gebouwen binnen/aan de rand van de dorpen, de bouw van tijdelijke grootschalige locaties in het glastuingebied [en] kleinschalige locaties bij tuinders op de erven’.

KaFra Housing kan deze oplossingen direct in de praktijk brengen met haar innovatieve woonconcepten. De ontwikkeling of aanpassing aan bestaande gebouwen kan aan de hand van Transformatie. De bouw van tijdelijke grootschalige locaties in het glastuingebied kan aan de hand van de KaFra Tower en het Flexôtel. Flexwoningen kunnen daarnaast als kleinschalige locatie bij tuinders op de erven geplaatst worden.

Op kavels vanaf 2500 vierkante meter kan een concept als de KaFra Tower al gerealiseerd worden. Het is tevens zeer flexibel qua indeling (meer of minder verdiepingen) en plaatsing (een of meerdere KaFra Towers). Voor alle concepten geldt dat ze, na het afgeven van de vergunning, binnen zes tot negen maanden opgeleverd kunnen worden. Ze zijn in essentie ontwikkeld voor tijdelijke huisvesting en dus is de grond op termijn weer beschikbaar voor andere doeleinden.

De woonconcepten van KaFra overstijgen bovendien de normen van Stichting Normering Flexwerken en zijn, sinds de commissie Roemer in 2020 met aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten tegen te gaan, ‘Roemer-proof’ – bewoners hebben een eigen slaapkamer en tenminste vijftien vierkante meter woonruimte per persoon. Welfare Officers zijn 24/7 op locatie aanwezig en fungeren als aanspreekpunt voor zowel de omgeving als de omwonenden.

Het moge duidelijk zijn: wonen kan niet meer wachten in het Westland. En dat hoeft ook niet zodra de juiste partijen de handen ineenslaan. KaFra Housing houdt zich daarom aanbevolen om mee te werken aan een oplossing voor de huidige situatie.