5 april 2019

Dit Venrayse woonpark voor arbeidsmigranten moet weifelende wethouders over de streep trekken

Het nieuwe wooncomplex in Venray voor 240 arbeidsmigranten ziet er letterlijk aangeharkt uit. Vrijdag wordt het Mobile Home Parc geopend. 

OTTO-topman Frank van Gool demonstreert het kantelraam in het huisje. „Kijk, je kunt het wel een stukje kantelen, maar niet opendraaien. Zo voorkomen we dat bewoners door het open raam op luide toon met de buren gaan praten. Ja, we willen hier de overlast wel beheersbaar houden.” Daarom staat ook een beheerder klaar en is elk huisje voorzien van een bordje met huisregels. Zoals: geen excessief drankgebruik, na 22.00 uur moet het rustig zijn.

Demonstratieproject
Op het Mobile Home Parc in Venray wordt weinig aan het toeval overgelaten. Het complex met zestig mobile homes voor arbeidsmigranten, hoofdzakelijk uit Polen, is een demonstratieproject van KAFRA Housing. Het Venrayse bedrijf is door Frank van Gool en medeaandeelhouder Karolina Swoboda van OTTO opgericht.

Van Gool wil jaarlijks 4000 tot 5000 bedden realiseren, zodat KAFRA Housing over vijf jaar circa 20.000 arbeidsmigranten kan onderbrengen. Aarzelende bestuurders van gemeenten die dergelijke huisvesting willen opzetten, kunnen in Venray een kijkje komen nemen. Dit soort projecten stuit immers regel matig op groot verzet vanuit omwonenden. „Dit is een showcase, hoe wij vinden dat huisvesting voor arbeidsmigranten moet zijn”, zegt Van Gool. Er is goed van tevoren over deze huisvesting nagedacht, wil de Kafra-directeur uitstralen, terwijl hij een rondleiding geeft. Buiten moet een fietsenrek in de vorm van een afgezaagde boomstam met gefreesde sleuven een natuurlijke aanblik bieden. „Beter dan een ijzeren fietsenrek”, meent hij. In elk huisje kunnen vier bewoners worden ondergebracht. Ook is er onderdak voor twee, bijvoorbeeld stelletjes.
Binnenin is aan allerlei details aandacht besteed. Er hangen strakke rolgordijnen in plaats van ‘gewone’ gordijnen die met zoveel huisjes naast elkaar wel eens een slordige indruk zouden kunnen geven. Onder de bedden bevindt zich een opbergruimte voor de koffers van de arbeidsmigranten, indachtig het motto ‘opgeruimd staat netjes’. Ze hebben eigen kluisjes, eigen kastjes in de badkamer, een keukentje met oven, koelkast, magnetron en inductiefornuis.

Zonnepanelen
„Dit park is gasloos”, verklaart Van Gool. „Alles draait op elektriciteit. Op de helft van de daken liggen zonnepanelen. We willen bekijken of het interessant is op alle daken zonnepanelen te leggen.” Ondertussen blijft KAFRA Housing de mobile homes doorontwikkelen. Op het terrein staat de laatste versie, met als nieuwigheid vloerverwarming. „Hij slaat af zodra het raam opengaat. Polen zijn gewend met de ramen open te stoken.”
De bewoners betalen ieder circa 50 à 60 euro per week voor hun onderdak, inclusief water, licht en internetgebruik. Van Gool distantieert zich van de gruwelverhalen over de uitbuiting van arbeidsmigranten die extreem hoge huren moeten opbrengen voor armzalige onderkomens. „Dan heb je het over de onderkant van de markt, een segment dat echt aangepakt moet worden. Wij richten ons op de bovenkant, wij willen het goede voorbeeld geven.” Het woonpark is in een ongekend tempo uit de grond gestampt. Vorig jaar juni vond de eerste bespreking met de wethouder Jan Loonen van Venray plaats, gevolgd door overleg met omwonenden. De eerste bewoners namen rond 20 december hun intrek. Ze woonden door het tekort aan woonruimte noodgedwongen in België en waren elke dag een uur onderweg naar hun werk in Venray en omgeving.

Verdienmodel
Intussen vordert de bouw van een huisvesting met vierhonderd bedden bij het bedrijventerrein Greenport in Venlo snel. Dit plan van KAFRA Housing voorziet overigens ook in een restaurant en supermarkt. Verder wordt in Noord-Brabant op enkele plaatsen gebouwd. Het bedrijf is mede opgericht om de hoge kosten voor huisvesting en vervoer te drukken, lasten die OTTO Work Force vorig jaar miljoenen euro’s extra hebben gekost. Van Gool: „KAFRA is geen enorm verdienmodel. Dit gaat meer over de slag om de arbeidsmigrant die gaande is. Door onze huisvesting zal de arbeidsmigrant eerder voor OTTO kiezen en ook langer voor ons blijven werken.”

Lees hier het hele artikel van De Limburger.