13 juni 2019

Veghel krijgt woonbuurt voor 500 migranten

Veghel krijgt een kleine woonwijk voor ruim 500 arbeidsmigranten. Het gemeentebestuur van Meierijstad maakt dit mogelijk op het oude evenemententerrein aan de Knokert, nabij bedrijventerrein De Amert. De nabijheid van een windmolen is volgens de ontwikkelaars geen probleem.

Het is nog niet vertoond in Nederland: een woonbuurt met kleine, tijdelijke woningen voor arbeidsmigranten. Veghel krijgt zo’n buurt voor ongeveer vijfhonderd arbeidsmigranten op het voormalige evenemententerrein op de hoek de Knokert-Dorshout. Dit toekomstige Knokert Kwartier ligt aan de rand van bedrijventerrein De Amert, nabij de A50. Het gaat om honderd kleine woningen voor gemiddeld vijf personen per stuk. De verblijfsplaatsen zijn bedoeld voor zogenoemde short stayers, buitenlandse werknemers van 18 jaar en ouder die hier maximaal anderhalf jaar verblijven.

De nieuwe buurt wordt ontwikkeld door OTTO Work Force en HOBIJ, twee grote uitzendbureaus voor arbeidsmigranten. ”Dit is zeker niet de goedkoopste oplossing, maar wel een heel bijzonder plan voor Nederland”, zegt directeur Han van Horen van HOBIJ uit Veghel. ”Het idee is gebaseerd op oude arbeiderswijken van Philips in Eindhoven. Het wordt een fijne woonomgeving.”

Het bedrijf KAFRA Housing, opgezet door de aandeelhouders van OTTO Work Force, bouwt de helft van de woningen, HOBIJ  de andere helft. ”Het wordt een duurzame wijk, volledig gasloos”, zegt Frank van Gool, aandeelhouder van zowel KAFRA als OTTO Work Force. ”Alle woningen krijgen vier slaapkamers, een gezamenlijke woonkamer, badkamer en keuken. Stelletjes komen in één kamer, zodat zij toch hun privacy hebben.”

De ontwikkelaars houden nog een informatieavond over het plan. Frank van Gool: ”Als alles meezit, kunnen we eind dit jaar of begin volgend jaar starten met de bouw. En dan kunnen de eerste migranten hier medio 2020 wonen.”

Volgens Van Gool zullen veel gemeenten het proefproject in Meierijstad met argusogen volgen. ”Het kan heel goed zijn dat dit project snel navolging krijgt.”

Lees hier het hele artikel.