18 juni 2019

ABN AMRO: minder arbeidsmigranten uit Oost-Europa

Het aantal arbeidsmigranten uit Oost-Europa zal geleidelijk gaan afnemen. De reden: het gaat Oost-Europa economisch voor de wind en ook daar is een tekort aan arbeidskrachten waardoor de lonen stijgen. Hierdoor daalt de motivatie om in Nederland te gaan werken.

Economische groeispurt

Door de welvaartsgroei in eigen land zijn er steeds minder drijfveren voor Oost-Europese arbeidskrachten om naar Nederland te komen. In de afgelopen jaren heeft Oost-Europa een economische groeispurt doorgemaakt. Tussen 2015 en 2018 groeide de regio jaarlijks met gemiddeld 4%. In 2018 groeide de economie in Polen zelfs met 5,1%. Ook voor de komende jaren zien de groeiverwachtingen er positief uit.

Grote gevolgen voor Nederland

Nu de werkgelegenheid en het arbeidsloon groeien in Oost-Europese landen, daalt de motivatie voor Oost-Europeanen om richting West-Europa te vertrekken. “Landen die verder van Oost-Europa liggen, zoals Nederland, ondervinden hiervan de meeste gevolgen. Er werken nu veel Oost-Europese arbeidskrachten – vooral Polen – in Nederland, maar hierin gaat geleidelijk verandering komen. Vooral de agrarische sector, bouw, industrie en de transportsector worden hierdoor getroffen, omdat bedrijven hier nu al worstelen met een groot personeelstekort”, zegt Nora Neuteboom, Econoom Opkomende Markten van ABN AMRO.

Arbeidsmigranten uit Azië

Eerder dit jaar stelde Frank van Gool, CEO van OTTO Workforce, al dat Nederland de komende jaren behoefte heeft aan 150.000 tot 200.000 arbeidsmigranten. Van Gool voorziet dat de toestroom van arbeidsmigranten uit Europa binnen tien jaar niet meer voldoende is, en dat er een toename komt van het aantal arbeidskrachten uit Azië.

Lees hier het hele artikel.