Krijgt u binnenkort Polen als buren? En bent u benieuwd hoe Nederlanders arbeidsmigranten in hun directe omgeving ervaren? KAFRA Housing, een landelijke aanbieder van huisvestingsoplossingen voor tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten, richt zich niet alleen op het realiseren van nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten, maar is zich bewust van haar sociale functie en zet zich daarom actief in om arbeidsmigranten, buurtbewoners en andere betrokkenen aan elkaar te verbinden en optimaal te laten samenleven.

Polen als buren veroorzaken minder overlast dan gemiddeld

De helft van de Nederlanders heeft er geen bezwaar tegen wanneer arbeidsmigranten in hun straat of buurt (komen) wonen. Toch is men vaak bang voor overlast, criminaliteit en onbetrouwbaarheid. KAFRA heeft in 2019 een onafhankelijk marktonderzoek uit laten voeren door twee gespecialiseerde marktonderzoeksbureaus. Het onderzoek geeft onder andere inzicht in de kennis, houding en het gedrag van Nederlanders ten aanzien van arbeidsmigranten in hun directe omgeving.

Van de Nederlanders die in hun directe omgeving arbeidsmigranten hebben wonen ervaart slechts 8% vaak overlast van de arbeidsmigranten. In vergelijking met het gemiddeld aandeel Nederlanders dat veel sociale overlast ervaart (12%) is dit laag. Hieruit kan geconcludeerd worden dat Polen als buren niet voor meer overlast in de buurt zorgen dan gemiddeld. Ook het imago van de arbeidsmigrant onder de Nederlanders laat een positieve ontwikkeling zien. Bijna de helft van de Nederlanders kent arbeidsmigranten in hun directe omgeving. Van degenen die persoonlijk contact hebben met arbeidsmigranten ervaart liefst 66% dit als (zeer) positief.

Bekijk het volledige marktonderzoek op de website.

Service en beheer essentieel voor buren van Poolse arbeidsmigranten

Om arbeidsmigranten een écht goed huisvestingsperspectief te bieden en mogelijk overlast voor buren tegen te gaan is professioneel beheer van de huisvestingslocaties essentieel. Op elke huisvestingslocatie van KAFRA Housing zijn 24/7 professionele Welfare Officers aanwezig om bewoners een gastvrij en veilig gevoel te geven en te garanderen. Daarnaast zijn de Welfare Officers verantwoordelijk voor het welzijn van de bewoners en zorgen zij voor goede informatievoorziening en communicatie met de buurt. Zij fungeren als centrale aanspreekpunt voor bewoners, verzorgen het beheer en borgen de naleving van het huisreglement.

Bekijk het team op onze website om te weten welke Welfare Officers verantwoordelijk zijn voor de huisvestingslocaties van KAFRA Housing. 

KAFRA Housing omarmt belang omgevingsdialoog wanneer u Polen als buren krijgt

Actief investeren in een open en transparante relatie met directe stakeholders uit de omgeving, zoals buurtbewoners, veiligheidsdiensten en gemeenten staat bij KAFRA hoog in het vaandel. Daarmee streeft zij arbeidsmigranten en directe stakeholders aan elkaar te verbinden en optimaal te laten samenleven. Bij de realisatie van elke huisvestingslocatie van KAFRA wordt een klankbordgroep in het leven geroepen, welke ook na de opening en komst van de bewoners blijft bestaan. In een klankbordgroep worden stakeholders geïnformeerd en nauw betrokken bij de realisatie van de locatie. De klankbordgroep denkt mee en blijft ook na de opening van de huisvestingslocatie bestaan om verbetersuggesties aan te dragen en de ontwikkelingen te monitoren.

Benieuwd hoe buurtbewoners de huisvestingslocaties van KAFRA ervaren? Lees er meer over.