“Het is inmiddels bijna honderd dagen geleden dat het rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten is verschenen met daarin concrete aanbevelingen om arbeidsmigranten beter te beschermen tegen uitbuiting en wantoestanden. Ik merk nu al dat de uitvoering alweer vooruit wordt geschoven. Ik doe een klemmend beroep op het kabinet en Tweede Kamer om vaart te maken. Doorschuiven mag geen afschuiven worden, daarvoor is de urgentie te groot.”
Overheid moet zorgen voor goede huisvesting arbeidsmigranten
Volgens Van Gool is de huisvesting van ruim een derde van de 500.000 arbeidsmigranten in Nederland onder de maat. “Daarom pleiten wij voor het verplichten van regionale afspraken voor de huisvesting van arbeidsmigranten die in die regio werken. Dit element zien wij niet terug in de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Het probleem is dat niet iedere gemeente of provincie momenteel de noodzaak en urgentie van het realiseren van huisvesting ziet. Het realiseren van grootschalige huisvesting aan de rand van een woonwijk of industriegebied moet gestimuleerd worden, omdat dit een oplossing biedt en zorgt dat er geen woningen onttrokken worden aan de reguliere woningmarkt.”
Grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten
De Stichting Normering Flexwonen (SNF) en het Expertisecentrum Flexwonen becijferen een tekort van naar schatting 120.000 tot 150.000 bedden. Circa 40.000 reguliere woningen worden nu verhuurd aan doorgaans ‘short stay’ arbeidsmigranten, waardoor deze woningen worden onttrokken aan de reguliere woningmarkt en dus niet beschikbaar zijn voor starters. KaFra Housing is het eens met de aanbeveling van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten om grootschalige huisvesting aan de rand van een woonwijk / industriegebied als de oplossing te stimuleren en heeft hiermee positieve ervaringen. Dit geldt ook voor de betreffende gemeenten en de omwonenden. Om lagere overheden te stimuleren om daar werk van te maken pleit KaFra Housing daarbij voor het verplichten van regionale afspraken voor de huisvesting van arbeidsmigranten die in die regio werken. Dit element ontbreekt bij de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten.
Naast arbeidsmigranten zijn er andere groepen urgent woningzoekenden voor wie dergelijke huisvestingsoplossingen ook zeer geschikt zijn. KaFra Housing pleit voor een ‘magic mix’, waarbij naast arbeidsmigranten ook andere shortstay doelgroepen gehuisvest kunnen worden, zoals statushouders en andere urgent woningzoekenden. Moderne magic mix-oplossingen helpen gemeenten ook om reguliere woningvoorraad voor eigen (startende) burgers vrij te spelen.
Certificeringsplicht voor uitzendbureaus
Tenslotte pleit KaFra Housing in lijn met het Aanjaagteam voor het certificeren van alle commercieel verhuurde huisvesting aan arbeidsmigranten. Deze certificeringsplicht is minimaal gebaseerd op de normen van de Stichting Normering Flexwonen en wordt jaarlijks gecontroleerd door de SNF (soort APK-keuring). Bij de certificering behoort een sterrenclassificatie van de huisvesting (1 tot 5 sterren, vergelijkbaar met de hotel-classificatie) met daarbij een koppeling voor een maximaal huurbedrag per classificatie. Gemeenten hebben direct inzicht in de SNF gecertificeerde locaties waardoor gemeenten hun handhaving kunnen inzetten op de niet SNF gecertificeerde huisvesting. Een digitaal SNF nachtregister is onderdeel van de certificering waardoor er direct inzicht is welke personen in de arbeidsmigranten huisvestingslocatie verblijven.
Geen tijd te verliezen
Volgens Van Gool moet er geen moment langer worden gewacht met de aanpak van misstanden, omdat het desastreuze gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie als er niet heel snel beter wordt omgesprongen met arbeidsmigranten. “De bijdrage van arbeidsmigranten aan het BBP wordt geschat op 15 miljard en de nettobijdrage van arbeidsmigranten aan ons nationale inkomen wordt geraamd op 6,3 miljard. Nog steeds is er in Nederland een misverstand dat de stroom arbeidsmigranten onuitputtelijk is, maar daar is absoluut geen sprake van. We moeten hard concurreren met landen om ons heen als het gaat om arbeidsmigrant. Als wij niet zuinig omgaan met deze medewerkers kiezen die straks massaal voor een andere bestemming. Dat kan voor miljarden aan economische schade opleveren.”