“In Polen leef je om te werken. Dat is voor sommigen oké, maar ik wilde meer.”

“Mijn baan als juridisch adviseur in Polen zegde ik vorig jaar op”, vertelt Klaudia. Ze is universitair opgeleid, behaalde haar bachelor Politicologie en vond al snel een baan. Maar minstens zo snel ontdekte ze dat het haar niet gelukkig zou maken. “Ik kwam er al snel achter dat het in Polen moeilijk is om voor jezelf iets op te bouwen. Ik verdiende net genoeg om m’n huur en mijn boodschappen te betalen, maar dat was het dan ook: ik kon niet sparen. Ik wilde graag op reis, maar dat zou onmogelijk zijn. Een kritische blik op mijn omgeving was een reality check, een besef dat echt binnenkwam: niemand in mijn omgeving verdiende genoeg om te sparen. En dat is voor sommigen oké, maar ik wilde meer.”

Een nieuwe omgeving

En dus voegde Klaudia daad bij woord. “Ik besloot naar Nederland te verhuizen. Ja, ik wist dat je in Nederland meer geld kunt verdienen, maar het leek me vooral een mooi avontuur om naar buitenland te gaan. Eerder al woonde ik een paar maanden in Engeland en dat beviel heel goed. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en ik was toe aan een nieuwe omgeving. Één met perspectief.”

Trots het roer om

“Ik werk nu bij de Jumbo als orderpicker, en woon al zeven maanden in een soort hostel. Ik deel mijn kamer met een ander Pools meisje en heb hier ook Poolse vriendinnen. Ik werk afwisselend doordeweeks en de weekenden in het distributiecentrum van Jumbo. Ik heb het roer omgegooid, actie ondernomen en daar ben ik heel erg trots op. Ik ben ontzettend blij om hier te zijn.”

Leven om te werken

“Ik merk dat mensen in Polen veel serieuzer zijn, en minder toegankelijk. Het leven draait daar om keihard werken, lange werkdagen. Je leeft er om te werken, in plaats van andersom. Mensen maken geen tijd voor een kopje koffie met collega’s of een wandeling in de pauze. En als je klaar bent met werk, dan ga je gewoon naar huis. In Nederland begint je werkdag meestal met een praatje met collega’s en na werk doe je wel eens een drankje samen. Zelfs als ik boodschappen doe, dan wenst de mevrouw aan de kassa me een fijne dag. Dat persoonlijke contact doet me goed.”

Beter in mijn vel

“Sporten en gezond eten is ook heel belangrijk voor me. Ik zit veel beter in m’n vel als ik goed voor mezelf zorg. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met mijn Instagram-account. Ik vind het leuk om mezelf op te maken en ga graag met vriendinnen op stap voor een leuke fotoshoot. Mijn werkleven is eigenlijk bijna iedere dag hetzelfde. Het is niet mijn droombaan, maar ik ben dankbaar en positief, zie veel mogelijkheden. De momenten die ik voor mezelf heb gebruik ik daarom ook echt om me creatief te uiten, te doen wat ik leuk vind. Zodra het weer kan en ik genoeg geld gespaard heb, ga ik naar Mexico. Ik droom er al jaren van om daar een heerlijke vakantie aan het strand te vieren. Een paar mooie foto’s voor “the gram” zullen ook zeker niet ontbreken!”

Campagne Arbeidsmigratie Werkt

Er wordt veel over arbeidsmigranten gesproken, maar niet of nauwelijks mét arbeidsmigranten. Er is nu een initiatief dat daar werk van wil maken. Met de campagne ‘Arbeidsmigratie werkt’ gaan we laten zien wie deze mensen zijn en dat arbeidsmigratie ons allemaal helpt als we het goed organiseren. KAFRA Housing is samen met het ministerie van BZK en SZW, de provincie Noord-Brabant, brancheorganisaties ABU en NBBU, Expertisecentrum Flexwonen, Stichting Normering Flexwonen (SNF) en diverse werkgevers en huisvestingspartijen partner van dit maatschappelijke initiatief.

Wilt u meer informatie over de campagne, of wilt u als maatschappelijk partner aanhaken bij de campagne? Lees dan meer informatie op: www.arbeidsmigratiewerkt.nl