Voorzitter VNO-NCW kritisch op politiek omtrent arbeidsmigratie

Ingrid Thijssen. © Frank van Dam.

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, heeft kritiek op politiek Den Haag. Er is in haar ogen gebrek aan politiek leiderschap in de discussie over internationale medewerkers buiten de EU. Dat zegt zij in De Telegraaf. Volgens Thijssen “kunnen wij het ons niet veroorloven om te zeggen dat we ze niet willen”. Met andere woorden: Nederland kan niet zonder internationale medewerkers. Het kabinet moet dit probleem volgens de bestuursvrouw beter uitleggen. “De arbeidstekorten die wij hebben staan heel centraal in het kabinet”, reageert Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Goedemorgen Nederland op de kritiek van Thijssen.

Voorstel Europese Commissie

Het is een discussie die al veel langer speelt: moeten er wel of geen internationale medewerkers naar de EU komen. De Europese Commissie vindt van wel. Die wil namelijk de regels versoepelen om internationale medewerkers van buiten de EU eenvoudiger naar Europa te krijgen, mede om het enorme arbeidstekort binnen de EU op te lossen.

Tegenhangers van dit voorstel zeggen dat er binnen de EU voldoende mogelijkheden op tafel liggen om de arbeidsproblemen op te lossen. Tevens waarschuwen zij voor het botsen van culturen.

‘We hebben ze keihard nodig’

“De hele samenleving heeft baat bij meer internationale medewerkers. We hebben ze simpelweg keihard nodig. Anders worden er te weinig huizen gebouwd en zijn er straks geen handen meer aan het bed”, zegt Thijssen verder tegen De Telegraaf.

Naast het trekken van internationale medewerkers naar Nederland, kan het probleem ook intern opgelost worden. Bijvoorbeeld door parttimers meer te laten werken en door mensen die nu nog werkloos zijn aan een baan te helpen. “Het is zo dat mensen buiten de boot vallen en niet aansluiten. Daar zit ook veel potentieel”, zegt Dijkgraaf. “Eerlijk gezegd zou je willen dat die groeiende kansenongelijkheid en die tekorten op de arbeidsmarkt elkaar zouden kunnen versterken. Zodat wij weer mensen aan het werk kunnen krijgen.”

Maar zelfs als dat gebeurt, is er een personeelstekort, volgens Thijssen. Daarin volgt Dijkgraaf de woorden van Thijssen. “Het is een taai probleem. Daar moeten we eerlijk in zijn. Het raakt ons allemaal in alle sectoren. Er is bijna geen sector te noemen die geen ‘tekortsector’ is geworden.”

Lees hier het oorspronkelijke bericht.