CvdK Verbeek en voormalig minister Grapperhaus openen woonlocatie voor Oekraïners en internationale medewerkers

ALMERE – KaFra Housing, een van de grootste ontwikkelaars van flexwoningen in Nederland, opende gisteren in Almere haar vijftiende flexwoon-locatie. Het voormalige kantoorpand aan de Televisieweg in Almere werd geopend door Commissaris van de Koning van Flevoland Leen Verbeek en voormalig minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus. De locatie telt 81 studio’s en appartementen voor 125 internationale medewerkers. Ook worden 60 Oekraïense vluchtelingen in het pand opgevangen in samenwerking met de gemeente Almere. De vluchtelingen worden begeleid door Oekraïens sprekende Welfare Officers van KaFra Housing. Bekijk hier de reportage van Omroep Flevoland over de opening van LH Almere

Tijdelijke woningen

Voormalig minister Grapperhaus is enthousiast dat Almere werk maakt van tijdelijke woningen voor tijdelijke doelgroepen. “Met tijdelijke huisvesting en flexwoningen kun je mensen razendsnel een fatsoenlijk thuis bieden. Hier in Almere gaat dat samen met professionele begeleiding voor de internationale medewerkers en de Oekraïense vluchtelingen. En het gebeurt in samenwerking met ondernemers. Vluchtelingen verdienen allemaal een goede en veilige plek. Dit project biedt een oplossing voor gemeenten die worstelen met opvang, woningen en werk. Het kabinet doet er verstandig aan om vergelijkbare ontwikkelprojecten in het land met spoed te stimuleren. Maak werk van het wonen, dan gaat de integratie ook werken: op de arbeidsmarkt en in de samenleving.”

Oekraïne

Commissaris van de Koning Leen Verbeek is trots dat Oekraïense vluchtelingen in de provincie met goede zorgen worden opgevangen. Leen Verbeek is naast Commissaris ook de president van het congres van lokale en regionale overheden van de Raad van Europa. Begin juni bracht Verbeek een vierdaags bezoek aan Oekraïne op uitnodiging van de Vereniging van Oekraïense gemeenten. “Vorige maand heb ik met eigen ogen de vreselijke omstandigheden in Oekraïne gezien. Het is ontzettend belangrijk dat de mensen die de oorlog ontvluchten goed worden opgevangen. De gemeente Almere maakt dit samen met KaFra mogelijk, met permanent beschikbare begeleiders voor de bewoners. Dit is een voorbeeld voor andere gemeenten.”

KaFra Housing

De woonlocatie aan de Televisieweg in Almere biedt bewoners volledig ingerichte studio’s en appartementen, 24/7 service en begeleiding, een receptie, voldoende parkeerplaatsen en mogelijkheden tot ontspanning. Frank van Gool van KaFra Housing: “gemeenten schakelen steeds vaker onze hulp in om snel flexwoningen te realiseren. Hier in Almere hebben we succesvol een oud kantoorpand kunnen transformeren. In andere gemeenten bouwen we nieuwe KaFra TOWERS in 6 maanden, of verhuren we volledig ingerichte mobile homes. We hebben ruime productiecapaciteit ingekocht om gemeenten optimaal te ondersteunen in deze opvangcrisis. Ik ben trots dat we samen met de gemeente Almere laten zien hoe goed we alles voor de Oekraïners en de internationale medewerkers kunnen organiseren.”

KaFra Housing

In ons land worden naar schatting 45.000 reguliere woonhuizen gebruikt voor het huisvesten van tijdelijke internationale medewerkers, terwijl er grote lokale woningtekorten zijn. KaFra Housing biedt een alternatief met (middel-) grote flexwoon-locaties. De flexwoningen zijn ook geschikt voor andere (tijdelijke) doelgroepen, zoals starters en spoedzoekers. De begeleiding van de bewoners en het contact met de omgeving staan centraal. KaFra Housing heeft inmiddels 15 accommodaties succesvol gerealiseerd voor ongeveer 3.500 tijdelijke bewoners. Daarnaast is een achttal locaties in ontwikkeling. Haar nieuwste concept is KFT Venray.

Omroep Flevoland

Ook omroep Flevoland was bij de opening van LH Almere aanwezig en heeft hier een reportage over gemaakt. Bekijk de reportage hier.