Kabinet: plan van aanpak voor dakloze arbeidsmigranten

Minister Karien van Gennip

Minister Karien van Gennip.

Het kabinet komt binnenkort met een plan van aanpak om kwetsbare, dakloze arbeidsmigranten uit Oost-Europa beter te beschermen. Dat zegt minister Karien van Gennip in reactie op een serie over EU-arbeidsmigranten in Rotterdam, die het AD onlangs publiceerde. Het plan van aanpak moet nog deze zomer af zijn.

Misstanden

Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zegt veel van de misstanden die in de serie naar voren kwamen, te herkennen. Ook als het gaat om het gebrek aan goede huisvesting. De minister wil daarom haast maken met de aanbevelingen van Emile Roemer, die er eerder onderzoek naar deed.

Volgens de minister leven internationale medewerkers soms in ondermaatse en verloederde huisvesting met weinig faciliteiten waarvoor zij veel geld moeten betalen. Van Gennip: “Dergelijke misstanden in de huisvesting zijn uiterst ongewenst en moeten worden aangepakt.”

Wenselijke huisvesting

Volgens de minister kan de Nederlandse economie niet meer zonder internationale medewerkers. ,,Zij zorgen ervoor dat onze supermarkten vol liggen en onze pakketjes worden bezorgd.” De minister schrijft dat huisvesting voor tijdelijke internationale medewerkers het beste georganiseerd kan worden in de buurt van het werk. Volgens Van Gennip kunnen oplossingen voor kortdurend verblijf vooral gevonden worden aan de randen van steden en in de buurt van bedrijvigheid. Het kabinet vindt het wenselijk dat internationale medewerkers die hier langduriger verblijven zo goed mogelijk worden ingebed in de wijken.

Rotterdam en Den Haag

De problematiek met dakloze arbeidsmigranten is relatief groot in Rotterdam en Den Haag. De Commissie Roemer verwees in haar rapport Geen Tweederangsburgers regelmatig naar het Laakkwartier in Den Haag als probleemwijk. Recent berichtte het AD over dakloze arbeidsmigranten die in tentjes in Den Haag leven, terwijl het FD schrijft dat Den Haag de stroom internationale medewerkers niet meer aankan. Rotterdam stelde vorig jaar al een verhuurverbod te willen invoeren om huisjesmelkers de pas af te snijden.

Lees hier het bericht van de minister.