KaFra Housing in Cobouw: nog capaciteit voor doorpakkende gemeenten

Het kabinet zet in op de bouw van 37.500 flexwoningen tot en met 2024. Door de oorlog in oekraïne en de asielcrisis is de behoefte aan deze woningen sterk toegenomen. Veel ontwikkelaars van flexwoningen zien ondanks de groeiende behoefte nog geen stormloop aan aanvragen. Kafra housing vormt een uitzondering en heeft dit jaar inmiddels 7 gemeenten geholpen aan opvangplekken voor oekraïense ontheemden. Projectmanager jeroen voorveld geeft in de cobouw aan dat kafra nog productiecapaciteit beschikbaar heeft voor doorpakkende gemeenten.

Oekraïne

Kafra housing uit venray biedt sinds de uitbraak van de oorlog in oekraïne hulp aan gemeenten bij het organiseren van tijdelijke opvangplekken. Projectmanager jeroen voorveld is verantwoordelijk voor de gemeentelijke contacten bij kafra housing en licht in de cobouw toe dat inmiddels 7 gemeenten geholpen zijn aan 2.100 verblijfplekken voor oekraïense ontheemden. Het gaat om de huur van volledig ingerichte mobile homes, de inzet van getransformeerde gebouwen en de bouw van modulaire flexwoningen. De oekraïne-projecten worden gerealiseerd naast de projectontwikkeling van flexwoningen voor internationale medewerkers en andere spoedzoekers.

Productiecapaciteit

In de gemeente moerdijk realiseert kafra housing de komende maanden drie duurzame modulaire kafra towers voor 300 oekraïense mensen in nood. Kafra zorgt daarbij ook voor 24/7 service, beheer en begeleiding door speciaal opgeleide oekraïense welfare officers. Naast het project in moerdijk is er nog ruimte voor nieuwe projecten. Voorveld: “kafra housing heeft tijdig productiecapaciteit ingekocht, waardoor gemeenten die durven door te pakken dit jaar nog kunnen worden geholpen aan nieuwe flexwoningen.”

Knelpunten

Naast gemeenten die doorpakken zijn er ook gemeenten waar knelpunten de realisatie van nieuwe opvangplekken vertragen. Zo geven tijdelijke omgevingsvergunningen die nog niet onherroepelijk vaak onvoldoende zekerheid om het bouwproces te starten. Ook bezwaarprocedures van omwonenden kunnen zorgen voor veel tijdverlies. Voorveld: “het rijk zou risico’s kunnen minimaliseren om zo alsnog snel te kunnen bouwen op basis van voorlopige vergunningen.”

Lees hier het oorspronkelijke bericht in de Cobouw.