KaFra in Trouw: de WUR wil liever geen internationale medewerkers als buren in Bleiswijk

Het KaFra-initiatief voor nieuwe flexwoningen voor internationale medewerkers in Bleiswijk stuit op laatste verzet van Wageningen University & Research (WUR). Het vorige College van B&W in Lansingerland wees onder druk van de WUR de vergunningsaanvraag voor de huisvesting vroegtijdig af, maar werd daarna teruggefloten door de eigen bezwaarcommissie. Frank van Gool van KaFra Housing: “het is stuitend dat zelfs gesubsidieerde onderzoeksinstellingen tegen internationale medewerkers zeggen: ‘not in my backyard’. Ik ben blij dat het nieuwe college de handschoen wel oppakt. Met de steun van Glastuinbouw Nederland, FNV, LTO, Jumbo Bleiswijk, Hoogvliet Bleiswijk én het advies van de bezwaarcommissie hebben wij alle vertrouwen in de uitkomst.”

Trouw

Frank van Gool onderstreept in Trouw dat er al 10 duizend internationale medewerkers werken bij logistieke- en tuinbouwbedrijven in de gemeente Lansingerland, terwijl er nog geen grootschalige huisvesting voor hen is geregeld. Ruim de helft van de mensen reist nu van 30 kilometer afstand of verder. Het initiatief van KaFra in Bleiswijk zorgt voor een eerste huisvestingslocatie voor 256 internationale medewerkers in de gemeente Lansingerland, dat in het beleid stelt iedereen een thuis te willen bieden.

Het plan biedt internationale medewerkers in de logistiek en tuinbouw een ruim aantal vierkante meters leefoppervlakte, een eigen slaapkamer, gezamenlijke ruimtes voor fitness en ontspanning, en een apart contract voor het verblijf dat losstaat van het werkcontract. KaFra geeft daarmee invulling aan de aanbevelingen van de Commissie Roemer. Toch stelt de WUR in Trouw dat deze huisvesting volgens hen niet past bij ‘de uitstraling van moderne, duurzame en sociale tuinbouw’.

Afstand tot voorzieningen

De WUR stelde eerder al de afstand tussen de bouwlocatie en het dorp te groot te vinden. Frank van Gool van KaFra: “dit argument is vorig jaar al onderuit gehaald in de gemeenteraad waar veel steun is voor ons plan. Volgens de argumentatie van de WUR zouden de duizenden lokale tuindersgezinnen die wonen in het Bleiswijkse buitengebied daar dan ook niet meer kunnen wonen. Dat slaat natuurlijk nergens op. Bovendien voldoen we aan de afstandsnormen tot voorzieningen uit het beleid. En we verkorten de afstand tot werk met 60 kilometer voor sommige mensen.”

Van Gool is teleurgesteld over hoe soms alles uit de kast wordt gehaald om fatsoenlijke huisvesting voor internationale medewerkers in Nederland te frustreren: “deze mensen zorgen ervoor dat onze pakketjes worden bezorgd en ingepakt. En dat ons groente en fruit nog kan worden geoogst. Zij werken keihard, en verdienen daarvoor ons grootste respect en een fatsoenlijk tijdelijk thuis.”

Vergunningaanvraag

Het College B&W neemt het KaFra-plan op dit moment in heroverweging. Het positieve advies van de bezwaarcommissie wordt daarbij betrokken. Frank van Gool: “we staan klaar om de omgeving positief te verrassen met de hoogste standaard in huisvesting voor internationale medewerkers. Ons voorbeeldproject KFT Venray laat de kwaliteit al zien. We hebben de WUR aangegeven de locatie ook graag beschikbaar te stellen aan WUR-medewerkers wanneer nodig. Ik ben blij dat de WUR ons inmiddels heeft toegezegd niet in bezwaar te zullen gaan als het college onze aanvraag goedkeurt.”

Lees hier het artikel in Trouw en zie hier foto’s en de virtuele tour van voorbeeldproject KFT Venray.