Den Haag wil dat internationale medewerkers in Westland gaan wonen

De gemeente Den Haag maakt zich zorgen over de huisvesting van internationale medewerkers die werken in het Westland. Veel dakloze arbeidsmigranten wonen in tentjes voor Den Haag Centraal, zwerven dakloos rond, of wonen met meerdere personen in een klein pand. De gemeente vindt dat ze fatsoenlijk onderdak in het Westland moeten krijgen. Het Straatconsultaat vindt dat het Haagse stadsbestuur niet kan blijven wijzen naar anderen en het zelf laat afweten bij de huisvesting van internationale medewerkers. 

Den Haag en Westland

Veel arbeidsmigranten die in het Westland werken, wonen in Den Haag. Volgens D66-gemeenteraadslid Caroline Verduin van Den Haag levert dit vervelende situaties op. Gemeente Westland kan een actieve rol spelen om Den Haag te ontlasten. ‘Dat gebeurt nu niet’, merkt Verduin op in het Verkiezingsdebat van Omroep West. ‘Westland kan die handschoen veel beter oppakken dan ze nu doet’. Verduin maakt zich ook in Den Haag sterk voor betere huisvesting voor arbeidsmigranten. Het Haagse stadsbestuur verklaarde vorig jaar dat het de problemen van overbewoning en overlast in de oude volkswijken niet alleen kan oplossen. Volgens het Straatconsulaat wijst de gemeente Den Haag graag naar het Westland, maar laat het stadsbestuur het zelf ook afweten bij het fatsoenlijk huisvesten van arbeidsmigranten.

Standpunten

Arbeidsmigranten moeten wonen in de gemeente waar ze werken. Eens zeggen VVD, PvdA, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, SP, DENK, AWP en Volt in Zuid-Holland. Oneens antwoorden Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, PVV, Partij voor de Dieren, SGP, GOUD, JA21, BVNL en BBB. Jeannette Baljeu (VVD) en Anne Koning (PvdA), lijsttrekkers bij de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland op 15 maart, vinden dat er in het Westland meer woningen voor arbeidsmigranten moeten komen. ‘Bouwen is dé oplossing’, meent Koning, op dit moment gedeputeerde en verantwoordelijk voor woningbouw in Zuid-Holland. ‘De afgelopen jaren zijn eerste stappen gezet richting meer betaalbare arbeidswoningen, maar er is nog niet genoeg vooruitgang geboekt.’

Bekijk hier het Verkiezingsdebat over wonen en arbeidsmigratie in Zuid-Holland.