Nieuw project KaFra Housing in Gemeente Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein gunt de verkoop van kavel A3 (naast het nieuwe foodcourt) op het Klooster aan ontwikkelaar KaFra Housing. Dat is de uitkomst van een aanbestedingstraject, waarbij verschillende partijen konden bieden op het kavel. Het Venrayse bedrijf beoogt aan het Kazernedok een duurzame hotelaccommodatie te realiseren voor 368 arbeidsmigranten die tijdelijk werkzaam zijn bij bedrijven in de omgeving. Voorafgaand aan de benodigde vergunningsaanvraag zal KaFra Housing een participatietraject doorlopen met de directe omgeving. KaFra gaat onder meer een informatiebijeenkomst organiseren en zal hiervoor betrokkenen uit de directe omgeving uitnodigen.

De hotelvoorziening bestaat uit vierpersoonsappartementen met individuele slaapkamers, tweepersoonsstudio’s voor stellen, een beheerderstudio, receptie en eet- en recreatieruimten. De buitenruimte van de locatie wordt groen ingericht, met plek voor sport- en spelvoorzieningen, parkeerplaatsen en fietsenstalling. Het gaat om een duurzaam en gasloos complex met zonnepanelen.

‘Sfeerimpressie’

24/7 beheer
KaFra Housing heeft met 16 gerealiseerde projecten de ervaring opgedaan dat deze tijdelijke medewerkers het meest gebaat zijn bij een kwalitatieve hotelaccommodatie waarbij de begeleiding optimaal geregeld is. Speciaal getrainde, zogenoemde Welfare Officers bieden daarom 24/7 service en beheer en zorgen zo voor het welzijn van de mensen, met ook aandacht voor de omgeving. De Welfare Officers bieden voorlichting over verblijven in Nederland, bieden hulp bij registratie en begeleiden de tijdelijke bewoners wanneer nodig naar zorgverleners.

Roemer-proof kwaliteit
De accommodatie voldoet aan het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Ook belangrijke aanbevelingen van de Commissie Roemer aan het kabinet over goede leefomstandigheden voor deze medewerkers worden omarmd door KaFra. Zo krijgen de tijdelijke bewoners een ruim leefoppervlak en eigen slaapkamers met volle privacy. Met zonnepanelen, een volledig elektrisch gebouw, en fietsafstanden tot voorzieningen en de Nieuwegeinse werkgevers wil KaFra een duurzaam project realiseren.

‘Referentiefoto appartement’

Gemeentelijke bijdrage
Wethouder Economische Zaken Ellie Eggengoor: “Ik ben blij met de verkoop van deze kavel aan KaFra Housing. Ook al was het in de beoordeling van de gunning geen afwegingscriterium – wij vinden het als college belangrijk om een bijdrage te leveren aan het huisvestingsvraagstuk van arbeidsmigranten die hier tijdelijk werkzaam zijn. Wij hebben diverse grote en kleine bedrijven in Nieuwegein en de regio die geholpen worden door deze medewerkers. Er is dan ook een grote vraag naar goede verblijfmogelijkheden voor deze groep en zien we ook de ongewenste ontwikkeling dat woonhuizen hiervoor worden opgekocht. Daarom vinden wij een goed geoutilleerde hotelaccommodatie van KaFra Housing, als zeer goede oplossing om te voorzien in de vraag naar tijdelijke verblijfplekken. Voorzieningen, zoals parkeren en begeleiding van de mensen zijn goed geregeld in het beheer van de accommodatie. Het is nu aan KaFra om het plan goed af te stemmen met de omgeving en goede afspraken te maken.”

KaFra Housing
Initiatiefnemer Frank van Gool van KaFra Housing: “internationale medewerkers in Nederland verdienen een fatsoenlijke plek om te leven. Ook in Nieuwegein. Zonder hen ligt er geen verse groente in de lokale supermarkt-schappen, en kunnen online bestellingen niet meer tijdig worden ingepakt en bezorgd. Ik ben blij dat de gemeente Nieuwegein gemeentegrond ter beschikking heeft gesteld voor tijdelijk verblijf voor deze hardwerkende mensen.”


Noot aan de redactie:
Voor persvragen aan de gemeente tijdens kantooruren, bel: 06 51 57 23 11
Voor dringende persvragen aan de gemeente buiten kantooruren: 06 51 71 76 78
Voor persvragen aan KaFra Housing, bel: 06 49 06 01 11

Beeldmateriaal is vrij van rechten te gebruiken en ook opvraagbaar in hogere resolutie bij KaFra Housing via [email protected].