Marktonderzoek arbeidsmigranten

KAFRA Housing heeft tussen 22 november en 9 december 2019 een onafhankelijk marktonderzoek laten uitvoeren onder Nederlandse consumenten door de gespecialiseerde marktonderzoeksbureaus Markteffect en Peil.nl. Hiermee wenste KAFRA Housing inzicht te krijgen in de kennis, houding en gedrag van Nederlanders ten aanzien van arbeidsmigranten. In totaal zijn bijna 3.500 Nederlanders bevraagd. Door de grote omvang van de steekproef, kunnen tevens representatieve uitspraken worden gedaan op provinciaal niveau. In deze rapportage worden de belangrijkste resultaten van deze onderzoeken voor de provincie Zuid-Holland beschreven.

“Zuid-Holland kan niet zonder arbeidsmigranten”

Momenteel verblijven indicatief 100.000 Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten in Zuid-Holland. Zuid-Holland is daarmee de provincie met het op één na grootste aantal arbeidsmigranten (ná Noord-Brabant); circa één op de vijf arbeidsmigranten werkt hier. Onder meer de logistiek, industrie en (Westlandse) glastuinbouw zijn sterk afhankelijk van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten zijn van dermate belang dat de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland haar rapport over de huisvesting hiervan aftrapt met de constatering “de Zuid-Hollandse economie kan niet zonder arbeidsmigranten”. Dit wordt bevestigd door de Zuid-Hollandse respondenten uit het onderzoek, want 55% vindt dat arbeidsmigranten een bijdrage leveren aan de economie en welvaart. Deze redenering is vooral economisch van aard. Zo vindt 4 op de 10 het een goede ontwikkeling dat er arbeidsmigranten zijn, omdat zij werk verrichten dat Nederlanders niet (willen) uitvoeren. Ook stelt de helft van de Zuid-Hollanders dat arbeidsmigranten nodig zijn om het tekort aan werknemers aan te vullen (landelijk 45%) en vindt 37% dat er geen sprake is van verdringing (landelijk 32%).

Geen bezwaar tegen geschikte huisvesting van arbeidsmigranten

De huisvesting van arbeidsmigranten is een complex thema. Het ‘NIMBY-effect’ speelt hierin een grote rol, want buurtbewoners staan vaak niet te springen op huisvesting van arbeidsmigranten in de wijk. Maar uit onderzoek blijkt dit genuanceerder ligt. Want meer dan de helft van de Zuid-Hollanders (51%) heeft er geen bezwaar tegen als arbeidsmigranten in hun straat of buurt (komen) wonen. Van de inwoners die contact hebben met arbeidsmigranten ervaart bovendien bijna 60% dit als (zeer) positief. Wanneer wordt gevraagd naar de beste manier van huisvesting, stelt 8 op de 10 dat er specifieke woonruimte moet zijn voor arbeidsmigranten die kortdurend in Nederland verblijven (“niet in huizen in de wijk”) en vindt het overgrote merendeel dat arbeidsmigranten op een menswaardige manier en “zoals alle Nederlanders” gehuisvest moeten worden.

Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten?

Wilt u meer weten over de resultaten van het marktonderzoek? Vraag dan geheel vrijblijvend de brochure met alle onderzoeksresultaten aan!
Of wilt u direct in contact komen met KAFRA Housing? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

Schrijf je nu in voor de KAFRA nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.