Het woningtekort in Nederland wordt alsmaar groter. Het aantal huishoudens neemt al jaren toe, net als de vergrijzing. Beide factoren zorgen ervoor dat de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod. Modulair bouwen biedt een oplossing voor deze uitdaging. Terwijl sommige landen er groots op inzetten, is het in Nederland nog altijd een nichemarkt. Wat zijn de voordelen van modulair bouwen? En welke mogelijkheden biedt modulair bouwen bij de realisatie van woningen voor tijdelijke huisvesting?

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is het op of aan elkaar zetten van voorgefabriceerde losse modules die samen één gebouw vormen. Vaak fungeren modulaire gebouwen als woning, kantoor, klaslokaal of aanbouw. Door de snelle levering en uitstekende bewoonbaarheid zijn deze type woningen ideaal om in te spelen op de veranderingen in de huidige woningmarkt, denk aan tijdelijke huisvesting voor  urgent woningzoekenden. Vaak zijn modulaire gebouwen blokvormig of rechthoekig. De modules worden in fabrieken geproduceerd en vervolgens afgeleverd op de locatie van bestemming. Het assembleren van de verschillende modules aan of op elkaar wordt op de plaats van bestemming voltooid middels hijskranen.

Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk om aan te geven dat modulaire gebouwen geen stacaravans zijn. Modulaire gebouwen hebben namelijk geen assen of metalen frames. Dat betekent dat de modules op platte vrachtwagens vervoerd moeten worden naar de locatie van bestemming. Ook moeten modulaire gebouwen voldoen aan de voorschriften van een traditionele woning, terwijl stacaravans en dergelijke mobiele woningen dat niet hoeven.

Waarom modulair bouwen?

Modulair bouwen kent vele voordelen en wordt wereldwijd steeds populairder. Dat alles heeft te maken met de volgende aspecten:

 • Snelheid
  Een van de belangrijkste voordelen van modulair bouwen is de productiesnelheid. Binnen drie maanden kan er een complete module klaarstaan. Deze modules worden fabrieksmatig in elkaar gezet en kunnen volledig naar smaak in- en op elkaar worden gezet. Daarnaast hebben modulaire gebouwen weinig onderhoud nodig en gaan deze zeer lang mee.
 • Duurzaamheid
  In tegenstelling tot productie in de fabriek zorgt bouwen op traditionele wijze voor veel afval. Zo wordt in een fabriek ongeveer 80% minder afval geproduceerd. Het afval dat overblijft wordt ook nog eens gerecycled. Dit draagt bij aan een duurzame, circulaire economie. Daarnaast wordt er door dagelijks vervoer van bouwmateriaal en personeel veel CO2 uitgestoten. Door de precisie en snelheid van fabrieksproductie is er minder CO2-uitstoot.
 • Goedkoop
  Modulair bouwen is in veel opzichten duurzamer en bespaart daarmee kosten. Door precieze fabrieksmatige metingen wordt er nooit te veel materiaal gebruikt en wordt dus alleen betaald voor de benodigdheden. Deze manier van produceren is dus kostenbesparend én milieubewuster.
 • Flexibiliteit
  Modulair bouwen biedt veel flexibiliteit. Zo kan de eigenaar de module gemakkelijk veranderen wanneer er iets bijgebouwd dient te worden. Ook demontage gaat gemakkelijk zonder veel sloopwerk. Een module laten demonteren en een ander soort module laten toevoegen is ook geen probleem.

Modulair bouwen voor de realisatie van tijdelijke huisvesting

Het flexibele, schaalbare en duurzame karakter van modulair bouwen biedt veel mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting. Zo kan elk gebouw volledig op maat gemaakt worden, waarbij er vrijheid bestaat om wensen en eisen door te voeren. KAFRA Housing is een voorstander van modulair bouwen en heeft hier al veel ervaring mee op gebied van tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. KAFRA Housing biedt verschillende modulaire huisvestingsoplossingen voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten zoals de KAFRA Tower, Labour Hotels en Mobile Homes.

De KAFRA TOWER is de nieuwste innovatie van KAFRA Housing. De KAFRA TOWER is een kleinschalig, modulair wooncomplex met ruime, volledig ingerichte appartementen. Elke KAFRA TOWER wordt standaard gebouwd in vier verdiepingen, maar kan uit meer of minder verdiepingen bestaan, waarbij elke verdieping is opgedeeld in vier appartementen voor elk vier personen. De modulaire opzet van de KAFRA TOWER zorgt voor een zeer hoge mate van flexibiliteit, want de grootte, inrichting en kavelindeling kunnen worden aangepast aan de specifieke situatie, te huisvesten doelgroep(en) en andere behoeften. Dankzij de ruime opzet, eigen faciliteiten en kleinschaligheid overstijgt de KAFRA TOWER de SNF-norm en voldoet deze aan alle actuele eisen. De KAFRA TOWER is bovendien erg duurzaam, want deze wordt gebouwd met duurzame materialen, is energiezuinig, gasloos en voorzien van zonnepanelen. Ook worden de KAFRA TOWERS gerealiseerd in een parkachtige omgeving met veel buitenruimte en uitgebreide groenvoorzieningen.

Benieuwd hoe u door middel van modulair bouwen tijdelijke huisvesting kan realiseren en wilt u samen met KAFRA inspelen op de veranderingen in de woningmarkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Schrijf je nu in voor de KAFRA nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.