18 juni 2019

Noordoost-Brabant slaat handen ineen voor huisvesting arbeidsmigranten

SINT-OEDENRODE/VEGHEL – De 17 gemeenten in noordoost-Brabant gaan elkaar helpen bij het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook grote werkgevers en arbeidsbureaus werken mee.

”Geen enkele gemeente in noordoost-Brabant wil een blinde vlek worden op dit terrein. Ook een woongemeente als Vught en plattelandsgemeenten als Sint-Anthonis en Boekel willen op maat iets doen.”

Dit stelde Jan Goijaarts tevreden vast donderdag na de allereerste regionale bijeenkomst over huisvesting van arbeidsmigranten. Als wethouder van Meierijstad mocht Goijaarts gastheer zijn in Sint-Oedenrode. Daar kwamen zestien collega-wethouders op bezoek, vergezeld van ambtenaren. Maar ook de provincie, huisvesters en grote werkgevers als VION (Boxtel) en Jumbo (Veghel) spraken mee.

De sessie is een vervolg op de provinciale bijeenkomst in januari, tijdens welke duidelijk werd dat Brabant een ‘deltaplan’ nodig heeft voor arbeidsmigranten.

Hoe groot is opgave?

Genoeg woonruimte voor Polen, Bulgaren, Litouwers en andere buitenlandse werknemers is een actueel en groot vraagstuk. Hoe groot precies weet eigenlijk niemand, aldus Goijaarts: ”Dat was één van de bevindingen tijdens de bijeenkomst. We weten niet precies om hoeveel mensen het gaat, hoe groot de opgave is.
Sommige gemeenten hebben schattingen voor zichzelf, andere niet. Maar niemand kent het totaal. We hebben afgesproken om niet te veel energie te steken in het zoeken naar dat totaal, we willen aan oplossingen werken.”

Lees hier het hele artikel.