3 januari 2020

OTTO Work Force wil dat vakantiepark De Groene Heuvels de komende jaren beschikbaar blijft als woonplek voor haar bewoners uit, met name, Oost-Europa.

Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force en aandeelhouder van KAFRA Housing, wil de lokale politiek ervan overtuigen dat de arbeiders hard nodig zijn. Niet alleen als economische kracht in de regio, maar ook als redding van het park.

Struisvogelpolitiek

Van Gool van KAFRA Housing wil gemeenteraadsleden volgende maand ter plekke bijpraten. Hij wordt daarbij ondersteund door experts die zijn pleidooi onderbouwen. Volgens Van Gool doen burgemeester en wethouders van Beuningen aan ‘struisvogelpolitiek’ als het gaat over arbeidsmigranten.

De snelle aanpak van permanente bewoning van vakantiehuisjes ‘lost niets op’, zegt hij. ,,Arbeidsmigranten zijn hard nodig in Nederland en in de regio”, aldus Van Gool. ,,Ze verdienen ook goede huisvesting. Toch worden ze op veel plekken geweerd. Ook het college van Beuningen is op dit punt erg naar binnen gekeerd.”

Sparen

Van Gool ondersteunt het plan dat Groene Heuvels Expoitatie, Groene Heuvels Holding en de Vereniging van Bungaloweigenaren eerder lanceerden: sta de verhuur van huisjes aan arbeidsmigranten nog twee à drie jaar toe. Zo kan er gespaard worden voor de nodige investeringen om van De Groene Heuvels weer een vitaal vakantiepark te maken. De plannenmakers mikken op een park voor gezinnen met gezinsleden met diverse vormen van autisme.

Bedden

In de tussentijd kan KAFRA Housing in de regio plekken zoeken waar de werknemers fatsoenlijk een periode kunnen wonen, aldus Van Gool. De organisatie opende in den lande al vijf locaties met bij elkaar zo’n 2000 bedden, aldus Van Gool. ,,Daarbij zitten ook 57 huisjes op een vakantiepark in Blitterswijck. Die mogen we tien jaar gebruiken.”

Logistiek

OTTO Work Force heeft 11.000 arbeidsmigranten aan het werk in Nederland en huurt daarvoor 64 huisjes op De Groene Heuvels. De ongeveer 300 gebruikers wonen er meestal maximaal een half jaar, aldus Van Gool. De arbeidsmigranten werken met name in de logistiek, bijvoorbeeld op het Wijchens-Nijmeegse bedrijventerrein Bijsterhuizen. Volgens parkbeheerder Sander van der Weerden wonen in 70 andere huisjes ook arbeidsmigranten, bijvoorbeeld van uitzender Adecco en kleinere organisaties.

Op De Groene Heuvels staan 205 huisjes. De gemeente Beuningen wil illegale permanente bewoning daarvan helemaal uitbannen. Ze dreigt met dwangsommen om dat gedaan te krijgen.