Onvrede over huisvesting arbeidsmigranten in Westland

Dit artikel verscheen eerder via NOS

Zo’n 14.000 arbeidsmigranten werken in de glastuinbouw in het Westland. Maar omdat projecten voor huisvesting telkens sneuvelen, zijn er in de gemeente nauwelijks woningen voor hen beschikbaar. Het leidt tot frustratie in buurgemeente Den Haag. Migranten kunnen geen onderdak vinden, waardoor sommigen zelfs verblijven in tenten in de bossen.

Arbeidsmigranten wonen in tenten en hutjes door gebrek aan huisvesting

Een scheerapparaat tussen de bladeren op de grond, slippers aan een tak en een kussen dat hangt te drogen in een boom: boswachter Thomas Peek trof het deze week nog aan bij een tentje in het Haagse bos. Meer dan dertig tenten en bouwwerken hebben hij en zijn collega’s de afgelopen maanden in de bossen rondom het Westland aangetroffen. Ze zijn van Oost-Europese arbeidsmigranten zonder dak boven hun hoofd. “We maken dankbaar gebruik van duizenden arbeidsmigranten, maar nu het wat minder gaat kijken we niet meer naar ze om”, zegt Peek. “Da’s toch triest.”

Frustraties

Projecten voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het Westland sneuvelen telkens na protesten van omwonenden. Voor de 14.000 arbeidsmigranten zijn dus nauwelijks woningen beschikbaar. In buurgemeente Den Haag leidt het tot frustratie.

Den Haag wil dat de gemeente Westland nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt, en eerder gemaakte afspraken over het realiseren van 2000 extra slaapplekken daadwerkelijk realiseert. Karin Zwinkels (CDA), tot eind vorig jaar wethouder in de gemeente Westland, geeft toe dat de lokale politiek telkens terugdeinst voor het bouwen van woningen voor arbeidsmigranten. “Zo gauw er een concrete locatie op tafel komt gaat het mis, en is de lokale politiek onder de indruk van de protesten van omwonenden.”

Stok achter de deur

Albert Abee, de nieuwe wethouder voor het CDA in Westland, wil de bouwlocaties zorgvuldiger gaan selecteren, en beter gaan uitleggen aan de bevolking. Hij is optimistisch over het realiseren van de 2000 extra slaapplekken. Maar in Den Haag is men er nog niet zo zeker van. Wethouder Balster wil dat de landelijke overheid desnoods ingrijpt. “De afspraken met Westland zijn nu nog gebaseerd op vrijwilligheid, maar het kan geen kwaad als de overheid daarop zou toezien. En als het dan niet lukt is het fijn om een stok achter de deur te hebben.”

Balster kijkt vol verwachting naar het tweede rapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van oud SP-leider Emile Roemer, dat eind oktober verschijnt. Met daarin mogelijk aanbevelingen, zo hoopt Balster, om gemeenten meer te stimuleren of zelfs te dwingen huisvesting voor arbeidsmigranten te realiseren.