Flexwoningen: snel, tijdelijk en betaalbaar – VNG Magazine

Opening KAFRA Tower Venray

Huisvesting voor doelgroepen als internationale medewerkers, vluchtelingen en spoedzoekers is gezien de woningnood een opgave waar veel gemeenten mee worstelen. Een situatie waarin huisjesmelkers floreren en misstanden op de loer liggen. Flexwoningen kunnen uitkomst bieden, zodat er meer lucht is om de problemen op de woningmarkt structureel op te lossen, zegt Luc Winants, oud-burgemeester van Venray. Het hele proces van locatiekeuze tot de aankomst van de eerste bewoners kan in 6 tot 9 maanden rond zijn, zoals is gelukt met de modulaire woontoren KFT Venray. Het Ministerie van BZK en het Expertisecentrum Flexwonen hebben het project inmiddels als best practice aangewezen. In VNG Magazine deelt de oud burgemeester zijn ervaringen met KFT Venray.

Winants heeft in Venray de druk op de woningmarkt van nabij gezien. ‘In Limburg is met de groei van de economie steeds meer vraag ontstaan naar internationale medewerkers. Traditioneel hangt daar een beeld omheen van aspergestekers en ander seizoenswerk in de land- en tuinbouw. Dat klopt niet, het gaat vaak om mensen die bijvoorbeeld werken in de distributiecentra van supermarktketens. Zij zijn geweldig belangrijk voor de bevoorrading.’

Roemer-normen

Een ander beeld dat al jaren rond internationale medewerkers hangt en helaas wel vaak klopt, betreft de slechte omstandigheden waaronder ze zijn gehuisvest. De Commissie Roemer, die er onderzoek naar deed, gaf haar rapport de veelzeggende titel Geen tweederangsburgers mee.

Inmiddels wil ook het kabinet minimaal 15 vierkante meter leefruimte per persoon tot norm verheffen voor de huisvesting van internationale medewerkers. Winants vindt zulke eisen noodzakelijk: ‘Het rapport van de commissie-Roemer beveelt terecht aan dat er hard moet worden opgetreden tegen huisjesmelkers en allerlei wantoestanden. Anders komen mensen terecht in heel slechte omstandigheden en ligt uitbuiting op de loer. Dan neem je internationale medewerkers niet serieus, terwijl ze hard nodig zijn en fatsoenlijke huisvesting en toegang tot zorg verdienen.’

Modulaire woontoren

Winants is dan ook blij met de ‘Roemer-proof’ oplossing die begin 2021 in Venray is neergezet door KaFra Housing, dat op bedrijventerrein Keizersveld een nieuwe huisvestingslocatie voor 92 internationale werknemers heeft gerealiseerd. Het gaat om een modulaire KaFra TOWER van vier verdiepingen, met 16 appartementen voor elk 4 personen en 14 tweepersoonsstudio’s.

In de vierpersoonsappartementen heeft elke bewoner een eigen slaapkamer, waardoor iedereen voldoende privacy heeft. Daarnaast delen de bewoners per appartement een open keuken, gezamenlijke ruimte, douche en apart toilet. De tweepersoonsstudio’s zijn speciaal ontwikkeld voor stellen. Elke studio beschikt over een slaapkamer, keuken, douche en toilet.

De KaFra TOWER in Venray.

Duurzaamheid

De woningen zijn volledig gemeubileerd, eigentijds ingericht en van alle gemakken voorzien. Winants: ‘Het is huisvesting van fatsoenlijke kwaliteit met goede voorzieningen zoals was- en strijkruimten, educatieruimten en parkeergelegenheid. Over de inrichting is goed nagedacht, tot en met de decoratie, zodat mensen zich er thuis kunnen voelen.’

Ook aan duurzaamheid is gedacht: de KaFra TOWER is gasloos, volledig elektrisch, heeft zonnepanelen en heeft een slim domoticasysteem tegen onnodig verbruik. Winants wijst ook op een ander aspect van het project in Venray: er is rekening gehouden met de buurt. ‘De woningen staan dicht bij de plek waar de bewoners werken, en vlak bij een woonwijk. Natuurlijk waren er zorgen en vragen bij de mensen in de buurt, maar tot nu toe is het gelukkig vlekkeloos gegaan.’

Dat heeft te maken met de werkwijze van KaFra Housing, dat veel belang hecht aan voortdurende dialoog met de omgeving. Het bedrijf zet onder meer speciaal opgeleide welfare officers in, die permanent service en begeleiding op locatie bieden, bewoners bijstaan met informatie en registratiehulp, technisch onderhoud en desgewenst ook educatie. De welfare officers fungeren voor bewoners en omwonenden als centraal aanspreekpunt en zorgen ervoor dat de brede omgeving netjes blijft.

Oplossing

‘Het is een pragmatische aanpak van het woningvraagstuk,’ benadrukt Winants. ‘Structurele oplossingen lopen nu vast op de stikstofproblematiek en allerlei regels rond bijvoorbeeld bestemmingsplannen. In de gemeente Venray gaat het om een project voor 10 jaar: tijdelijke woningen dus, waardoor je die problemen vermijdt. Dit soort huisvesting gaat niet ten koste van andere groepen woningzoekenden en het biedt gemeenten ondertussen de kans om aan structurele oplossingen te werken.’

Virtual Tour

Benieuwd hoe de KaFra Tower er van binnen uitziet? Bekijk dan hier de virtual tour.