Een delegatie van de Partij van de Arbeid heeft een bezoek gebracht aan huisvestingslocatie KFT Venray. Onder meer Europarlementariër Agnes Jongerius en de Limburgse lijsttrekker Jasper Kuntzelaers wilden met eigen ogen zien hoe KaFra de huisvesting van internationale medewerkers organiseert. De PvdA’ers concludeerden dat er met deze huisvesting en het beheer “niets mis is” en vragen zich af waarom deze huisvesting niet op veel meer plaatsen zo gerealiseerd kan worden. Kuntzelaers vertelde tijdens het Provincie Limburg Stemt Verkiezingsdebat over zijn bezoek aan KaFra Housing. 

Succesfactoren

Het werkbezoek van de PvdA-delegatie begon met een presentatie verzorgd door Frank van Gool en Jeroen Voorveld. Daarin ging allereerst de aandacht uit naar gedeelde inzichten over de noodzaak van internationale medewerkers. Kuntzelaers: “We hebben arbeidsmigranten heel hard nodig. Er wordt hier heel belangrijk werk gedaan. En het is aan ons om goed voor hen te zorgen.” Van Gool en Voorveld namen de PvdA-delegatie vervolgens mee in de succesfactoren voor nieuwe fatsoenlijke huisvesting voor internationale medewerkers: Roemer-proof kwaliteit, samenwerking met gemeenten, 24/7 service en beheer, duidelijke huisregels en blijvende omgevingsdialogen met de buurt.

KaFra Tower

Na de presentatie kreeg de delegatie een rondleiding door de KaFra Tower in Venray, verzorgd door KaFra-medewerker Brigitta Fülöp. De KaFra Tower in Venray is in 2022 door het Ministerie van BZK en het Expertisecentrum Flexwonen aangewezen als best practice. De sociaaldemocraten kregen een kijkje in het vierpersoonsappartement met individuele slaapkamers en de tweepersoons studio voor stellen. De tijdelijke bewoners krijgen huisvestingscontracten die strikt zijn gescheiden van hun arbeidscontracten.

Gemeentelijke bureaucratie

Frank van Gool heeft 10 KaFra Towers ingekocht om gemeenten snel te helpen aan Roemer-proof huisvesting. De flexwoningen kunnen op korte termijn geplaatst worden in welwillende gemeenten die durven door te pakken. Van Gool: “Omdat het om modulaire bouw gaat vormt stikstof geen enkel probleem. Helaas durven veel gemeenten hun mooie woorden over fatsoenlijke huisvesting niet waar te maken met daden. Ondanks de voordelen van minder druk op de lokale woningmarkt, registratiehulp, voorlichting en 24/7 beheer worden er amper vergunningen afgegeven door gemeentelijke bureaucratie. Hardwerkende internationale medewerkers worden zo steeds afhankelijker van huisjesmelkers en hun verkamerde panden in de wijken.”

Verkiezingsdebat

De huisvesting van internationale medewerkers kwam ook tijdens het Limburg Stemt Verkiezingsdebat ter sprake. PvdA-lijsttrekker Jasper Kuntzelaers vertelde in het debat over het PvdA-bezoek aan KaFra Housing. Bekijk hier het fragment:

Lees hier ook het bericht in Weekblad Peel en Maas over het werkbezoek van PvdA aan KaFra Housing.