De drie flexwoontorens in Zevenbergen

De gemeente Moerdijk opent vandaag samen met ontwikkelaar KaFra Housing drie nieuwe flexwoontorens voor Oekraïense ontheemden. Aan de Schansdijk zijn de afgelopen maanden drie modulaire ‘KaFra Towers’ verrezen die opvang bieden aan 300 Oekraïense ontheemden. De drie flexwoontorens tellen ieder vier bouwlagen en bieden appartementen voor vier of vijf personen en studio’s voor twee personen. Het project ‘KFT Zevenbergen’ biedt daarnaast een centrale ontmoetingsruimte, fitnessvoorzieningen en diverse speelveldjes en bankjes in een groene parksetting. De vluchtelingen worden begeleid door speciaal getrainde Oekraïense Welfare Officers van KaFra Housing.

Noodzaak

Nederland telt inmiddels rond de 100.000 ontheemden uit Oekraïne. Ze wonen veelal in opvangcentra, hotels of bij particulieren thuis. Gemeenten zoeken steeds vaker naar alternatieve locaties die geschikter zijn voor een langer verblijf.

Burgemeester Moerkerke van Moerdijk: “Lokale bedrijven en gastoudergezinnen hebben hun hart laten zien door Oekraïense vluchtelingen ruim een jaar een veilig thuis te bieden. In het begin nog vanuit de gedachte dat die afgrijselijke oorlog enkele maanden zou duren. Het is mooi dat we samen met KaFra Housing nu doorstroming mogelijk kunnen maken naar een eigen appartement of studio met meer privacy voor onze Oekraïense vluchtelingen. Met de mogelijkheid dat zij hier jaren gebruik van kunnen maken, maar in de hoop dat dat niet nodig hoeft te zijn.” Frank van Gool van initiatiefnemer KaFra Housing: “Helaas is er inderdaad nog geen concreet zicht op vrede in Oekraïne. Er kan niet genoeg benadrukt worden hoe zeer deze mensen onze hulp nodig hebben. Ik ben blij dat de gemeente Moerdijk als koplopergemeente slagvaardig heeft gekozen voor snelle actie.”

Project

De bouw van het flexwoonproject is in zes maanden gerealiseerd. Aan de bouw ging een versnelde openbare biedingsprocedure vooraf die is gegund aan de ontwikkelaar uit Venray. De vergunningsaanvraag stuitte op nul bezwaren dankzij een succesvol verlopen omgevingsdialoog. Afgelopen april trokken de eerste Oekraïners in de eerste opgeleverde ‘KaFra Tower’. Inmiddels zijn alle drie de torens bewoond. De Moerdijkse Oekraïners zijn voorlopig verzekerd van een veilige eigen plek in één van de woontorens. KaFra Housing heeft een omgevingsvergunning voor 10 jaar gekregen om opvang te kunnen bieden aan de Oekraïners. De Oekraïense Welfare Officers Iryna en Tetiana zorgen voor het welzijn van de bewoners en de omwonenden.

Opening

De locatie wordt geopend door burgemeester Moerkerke van Moerdijk, Directeur-Generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid Annet Bertram, de Honorair Consul van Oekraïne in Nederland Emiel de Sévrèn Jacquet, en de burgemeester van de Oekraïense stad Otsjakiv Sergii Bychkov. Honorair Consul De Sévrèn Jacquet: “Wij zijn diep dankbaar dat de Nederlanders de Oekraïense mensen een veilige haven bieden in deze zware tijden voor de Oekraïners en voor Europa. Dankzij de gemeente Moerdijk en KaFra Housing hebben 300 Oekraïners nu één grote zorg minder.”

Voorbeeldgemeente

De flexwoonlocatie aan de Schansdijk biedt de Oekraïense bewoners volledig ingerichte studio’s en appartementen, 24/7 service en begeleiding door Oekraïense Welfare Officers, voldoende parkeerplaatsen en mogelijkheden tot ontspanning. Frank van Gool van KaFra Housing: “Doorpakkende gemeenten schakelen steeds vaker onze hulp in om snel flexwoningen te realiseren, rekening houdend met input uit de omgeving. Zo hebben we ook hier waardevolle input vanuit omwonenden omarmd in het plan om er samen een succes van te maken. Ik ben trots dat we samen met voorbeeldgemeente Moerdijk en de omwonenden hebben kunnen laten zien hoe snel we samen tot resultaat kunnen komen.”

Een appartement in KFT Zevenbergen