19 september 2019

De ideale plek bestaat niet

KAFRA Housing verwacht „binnen enkele maanden” aan de slag te kunnen met Mobile Homes voor ruim driehonderd arbeidsmigranten nabij de McDonald’s in Maasbree. De gemeente Peel en Maas is positief over het plan.

„De ideale locatie voor huisvesting van arbeidsmigranten bestaat niet. Maar er zijn altijd kansrijke locaties te vinden, en daar zijn we dan ook steeds naar op zoek.” Directeur Frank van Gool van KAFRA Housing licht de huisvestingsplannen voor 316 arbeidsmigranten in Maasbree toe op het Mobile Home Parc op industrieterrein De Hulst I in Oostrum. In het Venrayse kerkdorp klonk aanvankelijk verzet tegen de komst van 240 ‘Polen’. „Ik snap dat mensen sceptisch zijn. Ze begrijpen dat we arbeidsmigranten nodig hebben, dat ze goed gehuisvest moeten worden. Maar niet in my backyard. Door met ze te gaan praten, suggesties over te nemen, creëer je draagvlak”.

Ambassadeurs

Dat is volgens van Gool ook gebeurd in Oostrum. “De leden van een klankbordgroep in Oostrum zijn nu onze ambassadeurs.” Peel en Maas gaf voor de zomer groen licht voor grootschalige huisvesting op drie plekken. PvdA/GroenLinks waarschuwde voor de komst van grote nederzettingen, parallelle samenlevingen, waar van integratie geen sprake is, maar een raadsmeerderheid besliste anders. KAFRA gaat in de buurt van McDonald’s in de nabijheid van de A67 Venlo-Eindhoven ruim driehonderd arbeidsmigranten huisvesten op wat nu nog een weiland is. Grond van de gemeente. De Polen die er in 79 Mobile Homes worden ondergebracht werken of gaan werken bij (logistieke) bedrijven op Greenport Venlo, in Beringe en Maasbree.

Labour Hotel

KAFRA Housing is een initiatief van Karolina Swoboda en Frank van Gool en komt voort uit OTTO Work Force. Het bedrijf is sinds begin 2018 actief en heeft onder andere het Labour Hotel in Waalwijk gerealiseerd (400 bewoners). KAFRA Housing wil de komende jaren huisvesting voor 20.000 arbeidsmigranten realiseren en is in diverse gemeenten actief, waaronder Tilburg en Veghel.

Roekenbosch

KAFRA heeft het volledige beheer voor tien jaar overgenomen van het voormalige recreatiepark Roekenbosch in Blitterswijck. Ook daar gold: jarenlange onrust. “We zijn in overleg gegaan met de buurt, het dorp, de politie. Dat heeft gewerkt. Er zitten 250 arbeidsmigranten van ons”. Het verouderde park ondergaat een metamorfose. Ruim de helft van de 224 vakantiewoningen wordt gesloopt en de overige opgeknapt. 57 vakantiewoningen worden de komende tien gebruikt voor de huisvesting van arbeidsmigranten en 44 woningen voor urgent woningzoekenden. In 2029 wordt het park teruggegeven aan de natuur, is het plan. In Maasbree worden grote ‘stacaravans’ met alles erop en eraan geplaatst. “Winterharde huisvesting”, zegt van Gool. Net als in Oostrum wordt gewerkt met Welfare Officers. Begeleiders die 24 uur behulpzaam zijn voor de bewoners. Waar ligt de supermarkt? Naar welke dokter of ziekenhuis kan ik? Bij dat soort hulpvragen springen ze bij.

Perspectief

Peel en Maas verwacht dat huisvesters een maatschappelijke bijdrage leveren aan de integratie van arbeidsmigranten. In de strijd tegen vergrijzing zou het mooi zijn als ‘Polen’ het hier zo naar hun zin hebben dat ze blijven. Dat is al het geval, weet van Gool. “Vijftig procent van de werknemers van OTTO Work Force woont niet meer bij ons. Dat zijn er landelijk vijfduizend. We geven wekelijks perspectiefverklaringen af, waarmee arbeidsmigranten naar de bank stappen voor een hypotheek. We zeggen daarmee dat de persoon in kwestie hier een toekomst heeft.” Als de arbeidsmigrant eenmaal een huis heeft in Peel en Maas of waar dan ook, zullen kinderen lid worden van een sportclub en naar school gaan. Naarmate meer Oost-Europese arbeiders kiezen voor een toekomst hier, zal ook de vrees voor parallelle samenlevingen wegebben, zou je mogen verwachten. Vooralsnog verschijnt in menige gemeente een short-staycampus. Voor tien jaar.

Dit artikel verscheen op 19 september 2019 in Dagblad de Limburger. Lees hier het volledige artikel.