Nog eens ruim 1100 slaapplekken voor migranten laten lang op zich wachten: ‘Zonder bedden geen business’
Tergend langzaam gaat het; de komst van nog eens bijna 1100 slaapplaatsen voor arbeidsmigranten in de gemeente Meierijstad. Maar: ,,Stapje voor stapje komen ze dichterbij.” Het gaat om duizend plekken in Veghel en een kleine 100 in Schijndel.
Artikel van het Brabants Dagblad,
Frank van Gool van uitzendbureau OTTO Work Force is zo’n beetje de meest ervaren ondernemer in het land als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten. Als mede-eigenaar van KaFra Housing ontwikkelt hij het ene na het andere wooncomplex voor medewerkers van over de grens. ,,We zijn nu op zo’n tien locaties in het land bezig”, zegt hij desgevraagd. Maar nergens gaat het zo langzaam als in Meierijstad, geeft hij toe.
,,Begin 2019 begonnen we al met het maken van plannen voor een woonwijk met honderd woningen voor vijfhonderd arbeidsmigranten in Veghel. En in juni 2019 hadden we de eerste informatieavond voor omwonenden. Nu is het februari 2022 en is er nog altijd geen woonwijk.”
Boerderij opgekocht
In de tussentijd is al wel het een en ander gebeurd. Zo werd door de initiatiefnemers KaFra Housing (waar Frank van Gool mede-eigenaar van is) en het Veghelse uitzendbureau HOBIJ een boerderij aan Dorshout opgekocht. De stankcirkel hiervan hield de komst van de woningen tegen. En ook werd de locatie van de honderd woningen verplaatst van de Knokert naar Dorshout, wel in de buurt dus.
Van Gool heeft nu goede hoop dat de gemeente binnenkort een vergunning verleent. ,,Ik hoop dat de gemeente nu snelheid gaat maken, gezien de urgentie die er is. Het gaat stapje voor stapje.”
‘Nood is erg hoog’
Bij het Veghelse bedrijf Frank van Berlo hebben ze ook de ervaring dat er weinig haast gemaakt wordt met het huisvesten van migranten. Ook hier zijn 500 slaapplaatsen gepland, maar het plan werd pas vorig jaar gepresenteerd. ,,De nood is erg hoog, maar de procedures duren lang”, zegt een woordvoerster van Van Berlo.
Ook hier is het wachten. ,,Van Berlo is nu bezig met het aanvragen van een vergunning”, aldus een woordvoerster van de gemeente. En waarom het allemaal zo lang duurt? ,,Het zijn initiatieven die een grote impact kunnen hebben op de omgeving en waarbij verschillende belangen spelen”, luidt het antwoord van Meierijstad.
Dokterspost
Bij Van Berlo Betonvloeren gaat het niet om een woonwijk, maar om een groot wooncomplex op industrieterrein Doornhoek. Intussen is hier wel een nieuwe naam voor gevonden: Company Campus Doornhoek. Eerder werd het ‘gedoopt’ tot Companyhotel, maar die naam was al vergeven.
Bij Van Berlo komen behalve de slaapplekken ook een dokterspost, een fysiotherapeut en een opleidingscentrum. Tevens een informatiepunt, waar migranten terechtkunnen voor hulp bij zaken als inburgering, taal en huisvesting.
Bezwaren uit omgeving
In Schijndel gaat het ook al niet heel snel met het onderbrengen van zo’n 70 internationale medewerkers van het Schijndelse bedrijf JJM Personeel BV (vakkrachten voor bouw, afbouw en techniek). Deze zijn gepland in een kantorengebouw aan de Heidebloemstraat op bedrijventerrein Nieuwe Molenheide. Hier ligt het niet aan de gemeente, maar aan enkele bezwaren vanuit de omgeving. ,,De vergunning is verleend, maar we wachten nu op advies van de bezwarencommissie van de gemeente”, licht eigenaar Twan van Schaaijk van JJM toe.
Van Schaaijk noemt het toekomstige wooncomplex ‘Hotel van de toekomst’. ,,Het wordt een duurzaam wooncomplex. Met voor elke acht bewoners twee badkamers en twee toiletten, een leeftuin en een gezamenlijke keuken. Ook komt er ruimte voor vermaak met onder meer tafeltennis, snooker en een flipperkast.”
Oplossing van probleem
,,Volgens ons dragen wij bij aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem. De internationale vakkrachten zijn keihard nodig voor het laten draaien van onze economie. Zij zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Maar we moeten dan wel voor goede huisvesting zorgen. Nu wonen migranten nog vaak met meerdere personen in reguliere woningen. Die komen dan vrij voor starters.”
Bij JJM gaat het vooral om afbouwers, lassers en monteurs. ,,Ze komen vooral uit Polen en Roemenië. Wij willen deze mensen heel graag goede huisvesting bieden”, stelt Van Schaaijk. Want: ,,Zonder bedden geen business. Zonder vaste slaapplek komen ze gewoon niet deze kant op.”
‘Niet ideaal’
JJM realiseerde al wel enkele kleinere locaties voor medewerkers. Zo werd aan de Duinweg op industrieterrein Duin twee panden omgebouwd voor het huisvesten van vijftien medewerkers. En aan de Madame Curieweg is de vergunning binnen voor het verbouwen van een oud bedrijfspand tot wooncomplex voor twaalf bewoners. ,,Verder wonen onze medewerkers nu in woningen in onder meer Rosmalen en Veghel. Allemaal niet ideaal, daarom hopen wij snel aan de slag te kunnen aan de Heidebloemstraat.”
Juridische procedures?
Voor Frank van Gool geldt dat hij er nog niet is als de vergunning eenmaal binnen is voor 500 slaapplekken in Veghel. Dan wachten heel waarschijnlijk nog juridische procedures van buurtbewoners. Van Gool: ,,Helaas wilde de actiegroep niet deelnemen aan de omgevingsdialoog. Ik hoop dat ook zij gaan inzien dat het algemeen belang groot is. We kunnen nou eenmaal niet zonder onze internationale arbeidskrachten.”