Wonen in Holiday Inn Leiden: ’Prima voor een stel’

Arbeidsmigranten die in de Bollenstreek werken, leven ook buiten de regio. Zoals in het voormalige Holiday Inn in Leiden aan de Haagse Schouwweg waar Kafra Housing huisvesting biedt voor 430 arbeidsmigranten. Grotendeels werknemers van Heemskerk Fresh & Easy uit Rijnsburg. Een bezoekje aan het voormalige hotel.

Zondagmiddag 13 uur. Diana Ponoran en Alexander Walczak zijn aan het werk in het kantoor van Kafra Housing aan de Haagse Schouwweg in Leiden. Zij zijn vandaag de vraagbaak voor de 430 arbeidsmigranten die in het voormalige hotel wonen en via Otto Work Force werken bij Heemskerk Fresh & Easy en Albert Heijn. Regelmatig druppelen er mensen binnen die een stofzuiger komen lenen, schoonmaakmiddelen nodig hebben of gebruik willen maken van de gym.

Het tweetal probeert het leven van de bewoners waarvan zestig procent uit Polen komt en de andere veertig procent uit Bulgarije en Roemenië, zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als er een lampje stuk is, internet niet werkt of de koelkast hapert, wordt het snel gerepareerd. Maar ook als iemand een dokter nodig heeft, naar het ziekenhuis moet of worstelt met Nederlandse formulieren, wordt hulp geboden. „De bewoners hoeven zich na het werk alleen over hun eigen appartement druk te maken en kunnen relaxen”, vertelt Diana.

Diana en Alexander in de gezamenlijke ruimte van het voormalige Holiday Inn.

Diana en Alexander in de gezamenlijke ruimte van het voormalige Holiday Inn.

In Leiden delen de arbeidsmigranten één kamer met keuken, uitgerust met twee kookplaten, koelkast, gootsteen en keukengerei, een badkamer en toilet. Alleen het schoonmaken moeten de bewoners zelf doen. Daarnaast zijn er leefregels zoals roken moet buiten en voor degenen die graag wiet roken, is een speciale ’Dutch corner’ ingericht. „Om de mensen die niet van die lucht houden, niet te storen”, zegt Diana terwijl ze langs de houten blokhut loopt die vandaag leeg is. Naast de rookplekken zijn plekken om te barbecueën en te voetballen, binnen is een fitnessruimte.

In het complex heeft iedereen een eigen verhaal. Alanas Afanasov van 22 en Plamen Todorov van 52 uit Bulgarije wonen in Karlovo in Bulgarije waar ze in de beveiliging werken van onder meer nachtclubs. In de wintermaanden is er minder werk en dus besloten ze naar Nederland te gaan waar ze voor Heemskerk Fresh & Easy werken en een hotelkamer in Leiden delen.

Alanas en Plamen uit Bulgarije.

Alanas en Plamen uit Bulgarije.

Op deze zondag hebben ze eerst gesport. Nu gaan ze naar Utrecht om de stad te bekijken. Buiten is het fris dus heeft Alanas zijn dikke bontmuts op. „Het is hier net Siberië”, verklaart hij zijn outfit. „Maar verder is Nederland een prachtig land. Geen bergen zoals bij ons in Karlovo maar het is hier kalm, geen criminaliteit en iedereen glimlacht.” Als de nachtclubs weer gaan draaien, gaan ze terug naar Bulgarije. „Voor ons dit een vakantie waarbij we ook geld verdienen.”

Filip Chudoba uit Tsjechië voor het voormalige Holiday Inn

Filip Chudoba uit Tsjechië voor het voormalige Holiday Inn

Ook Filip Chudoba heeft een kamer in Leiden. Hij is 33 jaar en komt uit Tsjechië. Hij werkt nu bij het Rijnsburgse bedrijf in het magazijn. Hij is blij met zijn nieuwe baan. „In Tsjechië heb ik elektronica gestudeerd maar ik wilde echt een ander leven. Het werk dat ik nu doe, heeft niets te maken met elektronica en computers maar het is prima. Misschien dat ik later nog iets vind in mijn vakgebied.” Zijn nieuwe leven bestaat voorlopig vooral uit werken. Hij droomt ondertussen van een nieuwe toekomst in Nederland. „Misschien met een eigen huis, een vriendin en een gezin. En stoppen met roken want dat is echt een slechte gewoonte”, meldt hij terwijl hij buiten zijn sigaret dooft.

Naar Katwijk

Een andere bewoner van het voormalige Leidse hotel is de 42-jarige Rafael Antoni uit het Poolse Rybnik. Hij woont samen met zijn vriendin Kataryna. Hij verhuisde naar Nederland nadat hij in Polen zijn werk bij een bank kwijtraakte in de coronacrisis. „Mijn zus woont al 16 jaar in Katwijk dus besloot ik samen met mijn vrouw ook naar Nederland te gaan.”

Karatyna en Rafael uit Polen in hun kamer.

Karatyna en Rafael uit Polen in hun kamer.

Het vertrek betekende ook afscheid nemen van Agatha, hun dochter van 6 jaar. „Deze kamer is prima voor een koppel of een alleenstaande maar niet met een kind.” Ze hebben inmiddels zicht op een appartement in Katwijk en kijken uit naar de verhuizing. Kataryna: „Ik mis Agatha dus ik ben blij als ze straks bij ons woont. Ook heb ik dan tenminste weer een fatsoenlijke keuken want twee kookpitten is veel te krap. Dat is elke dag pasta of je bent uren bezig.”

Het tweetal werkt allebei bij Heemskerk fresh & easy waar Rafael teamleider is en Kataryna een opleiding voor operator volgt. „De focus ligt nu op het werk en de verhuizing. Daarna Nederlands leren en op termijn misschien een huis kopen.”

Lees hier het originele bericht