Sinds het openstellen van de grenzen voor werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen is het aantal arbeidsmigranten in Nederland sterk gegroeid. Uit onderzoek blijkt dat er in 2016 al 371.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa actief waren in Nederland. Het aantal arbeidsmigranten is daardoor gegroeid naar 400.000 in 2017 en naar schatting zijn er anno 2019 zelfs meer dan 500.000 arbeidsmigranten in ons land werkzaam. En het einde is nog niet in zicht. De komende jaren zijn er namelijk alleen maar meer mensen nodig. Onder andere in de zorg, techniek, industrie, bouw en land- en tuinbouw dreigen forse personeelstekorten, waardoor wordt gezocht naar buitenlandse arbeidskrachten om de gaten te vullen die ontstaan door het Nederlandse personeelstekort.
Investeren in voldoende verblijfplaatsen
De Nederlandse economie mee op de inzet van arbeidsmigranten, niet alleen vullen ze het Nederlandse personeelstekort in ze dragen ook bij aan de Nederlandse schatkist. Alleen al in 2016 droegen arbeidsmigranten namelijk ongeveer €11 miljard bij aan het nationaal inkomen. De (regionale) economische waarde van de arbeidsmigranten is dus aanzienlijk. Wanneer Nederland onvoldoende investeert in voldoende verblijfplaatsen voor deze werknemers, zal dat nadelige gevolgen hebben voor de economische groei. Het betekent immers dat in de regio gevestigde bedrijven omzet mislopen, omdat ze ‘nee’ moeten verkopen aan de klant. En het betekent tegelijkertijd dat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor nieuwe bedrijven om zich te vestigen. Maar het gevolg is bovendien dat ons land minder aantrekkelijk wordt voor de arbeidsmigranten zelf. Kwalitatief goede, betaalbare huisvesting is voor hen – naast een baan, een goed salaris en het kunnen maken van veel uren – een van de belangrijkste factoren om al dan niet naar Nederland te komen. De concurrentie met de ons omringende landen is groot: landen als Duitsland, Noorwegen en België krijgen inmiddels vaak de voorkeur boven Nederland.
Laten we de handen ineenslaan
“Nederland staat niet meer in de top-3 van landen waar arbeidsmigranten graag naartoe gaan. Landen als Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen hebben de voorkeur. En dat terwijl we ze hard nodig hebben. Door de vergrijzing verdwijnen per jaar honderdduizend mensen van de arbeidsmarkt. Bovendien doen arbeidsmigranten werk waarvoor onvoldoende Nederlanders te krijgen zijn. Als wij in trek willen blijven bij arbeidsmigranten, moeten we echt iets aan de huisvestingproblematiek doen. Want als er geen of slechte huisvesting beschikbaar is, overwegen ze niet eens om te komen”, aldus Robert Kurzak, directeur KAFRA Housing.
KAFRA Housing realiseert vernieuwende mogelijkheden op het gebied van tijdelijke huisvesting. De ruime woningen van KAFRA bieden een uitstekend wooncomfort en zijn voorzien van moderne woon- en ontspanningsfaciliteiten. Bovendien wordt de lat steeds hoger gelegd door continue te investeren in het verbeteren van de kwaliteit en de dienstverlening om bewoners nóg beter te faciliteren. KAFRA werkt daarbij als regisseur samen met gespecialiseerde partners om een optimale woon- en werkbeleving te creëren voor de arbeidsmigrant én diens werkgever. Door over de gehele cyclus te sturen, initiëren en verbeteren is KAFRA in staat kwalitatief hoogwaardige tijdelijke huisvesting te realiseren en exploiteren tegen een goede prijs-kwaliteitsverhouding. KAFRA Housing heeft de ambitie om in vijf jaar 20.000 bedden te realiseren en het tekort aan te pakken.
Op zoek naar een passende oplossing voor huisvesting van arbeidsmigranten?
Wilt u meer weten over KAFRA’s diensten en hoe zij kunnen helpen bij de huisvesting van arbeidsmigranten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!