Hoe krijg je voor elkaar dat de huidige weerstand tegen huisvesting van arbeidsmigranten verdwijnt? Wethouder Mathijs van Oosten van de gemeente Altena kwam dinsdag in het provinciehuis in Den Bosch met een simpele en effectieve tip: laat arbeidsmigranten zelf aanschuiven bij de gesprekken. “Als iemand vertelt dat hij na twaalf uur werken in een badkuip moest slapen, snapt iedereen dat er snel wat moet gebeuren.”
Wat ook goed helpt, is het opstellen van kraakheldere huisvestingsregels, aldus Van Oosten. “Per situatie, dus voor kort- en langerdurende huisvesting, vastleggen wat wel en niet kan.”
Corona als contrastvloeistof
Centraal thema tijdens het digitale tafelgesprek in Den Bosch was de impact van de corona-crisis op de ongeveer 100.000 arbeidsmigranten in Brabant. Volgens gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen heeft corona nog eens onderstreept hoe afhankelijk de Brabantse economie inmiddels is van de inzet van buitenlandse werknemers én dat de ‘boel niet op orde is’. Van Gruijthuijsen doelde daarmee op problemen bij huisvesting, werkomstandigheden en beloning van arbeidsmigranten. Corona werkte als een ‘contrastvloeistof’ die de problemen deed oplichten. “We moeten echt stappen tot verbetering zetten, al is dat geen kwestie van even een knop omzetten.”
Wantrouwend tegenover overheid
Rechtstreeks en blijvend in gesprek gaan met buurtbewoners is essentieel bij huisvestingsplannen. Probleem tijdens corona was dat arbeidsmigranten uit het voormalige Oostblok vaak wantrouwend zijn ten opzichte van overheid en instanties. Vandaar dat zij nogal terughoudend reageerden toen de GGD actief begon te stimuleren om arbeidsmigranten te laten testen op het virus, schetste Daniëlle Steenbergen van GGD West-Brabant. De GGD trok met een Rode Kruis-bus naar campings en bedrijven om migranten te informeren over het gevaar van corona. Goede informatieverstrekking aan arbeidsmigranten is sowieso een aandachtspunt.
Komt bij dat het voor buitenlandse arbeiders lastiger is om toegang te krijgen tot de zorg. Zeker als migranten flexibel werken en regelmatig van locatie wisselen, is er geen vaste huisarts of andere hulpverlener in beeld. Bovendien is de zorg in het thuisland vaak anders geregeld, waardoor arbeidsmigranten het spoor bijster raken.
Volgens Lizeth Schellekens, expert mensenhandel bij de zogeheten Taskforce RIEC Brabant-Zeeland, heeft corona ook duidelijk gemaakt dat veel arbeidsmigranten in een kwetsbare positie zitten. Slechte huisvesting werkt uitbuiting en mensenhandel in de kaart. In die situatie neemt het risico op besmetting met corona bovendien snel toe. Alle reden dus, aldus Schellekens, om zaken goed te regelen.
Innovatieve huisvestingsoplossingen
KAFRA Housing onderschrijft de kwetsbare positie van arbeidsmigranten en is voorvechter van meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten. Eerder riep KAFRA overheden, provincies en gemeenten al op om meer huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten beschikbaar te stellen. Innovatieve concepten als de KAFRA TOWER bieden de oplossing om snel tot meer en betere huisvesting te komen.
Bron: BN De Stem