De Gelderlander op bezoek bij KaFra Housing in Venray

MHP Venray

De Gelderlander heeft een kijkje achter de schermen gekregen bij de flexwoningen van KaFra Housing in de gemeente Venray. De provinciale krant schrijft dat nieuwe mobile homes van KaFra Housing binnen een aantal maanden in Rijkevoort in gebruik zouden kunnen worden genomen. De locatie: een oude nertsenfarm vlakbij de A73. De gemeente geeft echter aan dat het beleid eerst moet worden ‘geharmoniseerd’.   

Totaaloplossing

Medeoprichter Frank van Gool van KaFra Housing geeft in het interview met de Gelderlander aan dat mobile homes een totaaloplossing bieden voor gemeenten. Deze projecten kunnen binnen 9 maanden gerealiseerd worden, op fietsafstand van waar gewerkt wordt door internationale medewerkers. Het gaat dan vaak om werk in distributiecentra. In Rijkevoort kunnen zo 240 mensen aan een fatsoenlijk bed worden geholpen. Ook in Deurne staat de bouw van een Mobile Home Park gepland. De mobile homes zijn volledig ingericht en gemeubileerd. ,,We proberen een nieuwe standaard neer te zetten”, aldus Nils Schraven, projectmanager vastgoed van KaFra.

Rijkevoort  

KaFra heeft in Rijkevoort vergelijkbare plannen als het park MHP Venray. De tijdelijke bewoners daar zijn vrijwel uitsluitend werknemers van bedrijven in de buurt. KaFra Welfare Officers Beata Lepsza en Balasz Ujlaki beheren het park en geven aan dat het rustig is omdat de mensen aan het werk zijn. Behalve zestig huisjes is er onder meer een wasruimte, een fitnesszaaltje en een huiskamer. ,,Die is om voetbal te kijken, natuurlijk’’, zegt Lepsza. Gebruik is bij de huurprijs inbegrepen. De komst van een park betekent vaak ook een impuls voor de lokale economie, zegt Van Gool. Volgens hem geeft de gemiddelde bewoner per jaar tussen de 2500 en 3000 euro uit aan onder meer boodschappen en afhaalmaaltijden. Ook wordt er verbinding gezocht met de buurt en worden er samen evenementen georganiseerd.

Gemeente

KaFra Housing heeft het plan voor MHP Rijkevoort ingediend bij de fusiegemeente Land van Cuijk, maar de gemeente geeft aan dat het beleid van de vijf oude gemeenten nog ‘geharmoniseerd’ moet worden. Alle vijf gemeenten hadden beleid vastgesteld op het gebied van de huisvesting van internationale medewerkers. De gemeente geeft aan dat er al veel overeenkomsten zijn omdat de gemeenten voorheen altijd veel samenwerkten.

Frank van Gool hoopt dat Land van Cuijk alsnog snel reageert. ,,Als je vindt dat internationale medewerkers een fatsoenlijk leven moeten kunnen leiden, dan moet je ook voor fatsoenlijke huisvesting zorgen. Daar kun je niet tegen zijn, volgens mij”, zegt hij. ,,‘Wonen kan niet wachten’ is onze stelling.”

Lees hier het oorspronkelijke bericht in de Gelderlander