Gemeente Almelo: ‘Problemen uit wijken halen en zorgen voor fatsoenlijke huisvesting’

Almelo gaat verder met een plan om arbeidsmigranten die tijdelijk in de gemeente verblijven onder te brengen in nieuw te bouwen campussen aan de rand van de stad. Er zijn diverse locaties in beeld. Per gebouw worden maximaal 450 internationale medewerkers ondergebracht.

Leefbaarheid in wijken

Door de huisvesting van internationale medewerkers te concentreren wil Almelo enerzijds de overlast in de wijken aanpakken en anderzijds ervoor zorgen dat deze doelgroep goed onderdak wordt geboden. Wethouder Jan Martin van Rees: „Het is beter voor de leefbaarheid in de wijken. En we zorgen voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten. Want die mensen hebben we wel nodig. Veel bedrijven kampen met personeelstekorten.”

Van Rees lanceerde het plan in november en ging op zoek naar mogelijke plekken in de stad: „We hebben enkele locaties vastgesteld. Ik kan ze nu niet bekendmaken. We hopen binnen afzienbare tijd met een uitgewerkt voorstel in het college van B en W te komen.”

Private partijen

Bij de appartementen en wooneenheden moeten centrale voorzieningen komen voor ontspanning, ontmoeting, sport, eten, transport, een wasserij en medische zorg. Er komt 24 uur per dag controle en begeleiding. Het plan moet met investeerders, uitzendbureaus en andere private partijen worden uitgevoerd. Van Rees: „De markt moet het oppakken. We gaan het als gemeente niet zelf ontwikkelen.”

Meerdere campussen nodig

De campussen moeten naar Waalwijks voorbeeld huisvesting bieden aan arbeidsmigranten. Duurzaam, overzichtelijk, netjes, hygiënisch en niet-stigmatiserend. Er zouden vier of vijf van deze woonaccommodaties nodig zijn. Almelo telt zo’n 2200 arbeidsmigranten. De grootschalige opvang is puur bestemd voor short-stay migranten. Dat zijn internationale medewerkers die maximaal een half jaar in Almelo verblijven.

Lees hier het oorspronkelijke bericht.