Wooncrisis raakt ook arbeidsmigranten

 Ook arbeidsmigranten worden geraakt door de huidige wooncrisis. De economie van Nederland krijgt het zwaar als Nederland zich niet gastvrijer opstelt voor de arbeidsmigranten. Joep Thönissen waarschuwt: “We staan steeds lager op de voorkeurslijst van arbeidsmigranten. Momenteel staan we op plaats 17. In 2012 waren we nog top of the bill, maar dat is over”.

Om het tij te keren hebben organisaties die zich zorgen maken om de huisvesting van arbeidsmigranten deze week topoverleg in Den Haag met drie bewindslieden om de huisvestingsproblematiek van arbeidsmigranten een zet in de goede richting te geven: naar meer huisvesting.

Voorlopig blijft het bij goede bedoelingen, als er al beleid is, terwijl arbeidsmigratie structureel is. Voor de Poolse regering is de huisvestingskwestie van arbeidsmigranten zo nijpend dat de regering eerst eist dat Nederland dat oplost. Pas dan wil Polen pas praten over UWV-controles in Polen, meldde tv-programma Nieuwsuur begin maart.

Topoverleg Den Haag

Circa 25 organisaties uit de volle breedte van de markt en de overheid: IPO, VNG, de uitzendbrancheorganisaties ABU en NBBU en organisaties die oplossingen hebben als de VHA. Volgens Thönissen praten ze met minister Koolmees van SZW en Van Veldhoven (Wonen) en staatssecretaris Keijzer (EZ).

Thönissen kaart aan dat De Nationale Verklaring Huisvesting Arbeidsmigranten van 2012 destijds hoopvol werd ondertekend door gemeenten, regio´s, rijk en provincies maar uitvoering en beleid van gemeenten – met een paar uitzonderingen – is hopeloos vastgelopen in het decentralisatiemoeras, constateert hij. Gemeenten richten zich vooral op wat niet mag en niet op wat nodig en mogelijk is. Volgens hem is het een groot bestuurlijk taboe voor gemeenten.

Ook KAFRA Housing loopt hier tegenaan tijdens gesprekken met gemeenten. Ondanks er gemeenten zijn die hun zaken goed op orde hebben, heeft merendeel nog geen beleid gemaakt. Dit maakt het voor KAFRA moeilijk om het kwalitatieve en kwantitatieve tekort aan huisvesting voor arbeidsmigranten aan te pakken.

´Gemeenten, regio´s en het Rijk erkennen hun bestuurlijke opgave niet en bulldozeren het vraagstuk maar voor zich uit.´ Het loopt te vaak vast op politieke onwil, angst voor bezwaren en angst voor overlast´, aldus Joep Thönissen.

Gemeenten moeten snel aan de slag

Er is een enorme vraag naar arbeidsmigranten. En een enorm gebrek aan huisvesting. Plus een enorm gebrek aan actie om die te regelen. Want daarmee maak je je niet populair als politicus. Thönissen wil dat gemeenten tempo maken en locaties kiezen om huisvesting mogelijk te maken. Gemeenten moeten locaties kiezen en het bedrijfsleven kan de huisvesting bouwen en organiseren, zegt hij. ´Daar hoeft geen cent overheidsgeld bij. Maar nu hebben migranten het gevoel niet welkom te zijn. Het enige dat gemeenten moeten doen is ruimte bieden. Bijvoorbeeld voor een campus op bedrijventerreinen. Je kunt hele creatieve oplossingen bedenken wat de verstopping op de woningmarkt ook tegen kan gaan.´

Creatieve huisvestingsoplossingen

KAFRA Housing biedt zulke innovatieve huisvestingsoplossingen. KAFRA heeft verschillende hoogwaardige huisvestingsconcepten. De juiste huisvestingsvorm en locatie verschilt echter per situatie en per gemeente. KAFRA gaat daarom actief in gesprek met gemeenten en buurtbewoners om samen de juiste oplossing te bepalen. KAFRA biedt drie verschillende huisvestingsoplossingen om in te spelen op de lokale wensen en behoeften: Labour Hotels, Mobile Homes en transformatie van bestaande bouw.

Wilt u meer weten over KAFRA’s diensten en hoe zij kunnen helpen bij de huisvesting van arbeidsmigranten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!