Arbeidsmigranten massaal ingezet bij topdrukte distributiecentra

De corona crisis zorgt voor topdrukte in de distributiecentra en in de supermarkten. Het ontbreekt dan ook niet aan werk voor arbeidsmigranten, de komende periode is er volop werk in de distributiecentra. De distributiecentra draaien namelijk op volle toeren. Waar arbeidsmigranten op andere plekken in het land juist zonder werk komen te zitten, kunnen ze hier vol op aan de bak. Met als gevolg dat ook uitzendbureaus overuren maken.

“De distributiecentra werken met grote, flexibele pools”, vertelt een woordvoerder van het FNV. “Hoe meer mensen ze kunnen inzetten, hoe liever ze het hebben. Daardoor werkt in normale situaties bijna niemand fulltime. Wat die DC’s nu doen, is iedereen vol op inzetten.”

Medewerkers niet aan te slepen

Waar uitzendbureau OTTO Work Force normaal gesproken 9.000 mensen in de supermarktsector plaatst, worden dat er de komende weken ongeveer 11.500 meldt het FD.

“Het lijkt wel Kerstmis in het kwadraat”, zegt Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force en shareholder van KAFRA Housing. “We maken overuren om aan de vraag te voldoen.”

Dit geldt ook bij Adecco, een uitzender die ruim 2.500 mensen heeft werken in de supermarktbranche. “De inzet is maximaal”, zegt senior manager Gijs Jan Kuilman. “Niet alleen bij de supermarkten, maar ook bij ons.”

Eerder werd bekend dat de nieuwe aanvoer van Oost-Europese arbeidsmigranten een grote uitdaging is vanwege logistieke problemen en het sluiten van de Europese grenzen. De uitzenders speuren druk naar nieuwe arbeidskrachten. Die vinden zij bijvoorbeeld bij studenten en scholieren die op zoek zijn naar een bijbaantje. Aangezien hun opleiding nu stilligt, kunnen zij uren draaien in een supermarkt of in een distributiecentrum.

“Soms vragen we ook aan andere uitzendbureaus of die mensen overhebben”, zegt Van Gool van OTTO Work Force. “Verder herplaatsen we mensen uit sectoren waar het nu rustig is. Denk daarbij aan de technische industrie of aan de automotive.”

Oplossingen medewerkerstekort

Kuilman van Adecco noemt Schiphol als voorbeeld van die laatste strategie. “De luchthaven ligt grotendeels stil en biedt dus minder werk. Dat geeft ons de gelegenheid mensen te verplaatsen naar Zaandam waar Albert Heijn een groot distributiecentrum heeft. Zo maken we meer combinaties in het land.”

Toch is het probleem met de verplaatsingen van medewerkers nog niet verholpen. Het duurt namelijk even voordat de mensen inzetbaar zijn. Zij weten niet onmiddellijk waar de producten staan in het distributiecentrum, ze begrijpen niet per direct hoe de verzamelkarren werken en welke acties bij welke commando’s horen.

“Hoe druk het ook is, iedereen wordt eerst getraind. Anders kunnen we de veiligheid van de medewerkers niet garanderen,” zegt Kuilman.

OTTO Work Force call center

OTTO Work Force splitst de werkzaamheden. Voor de moeilijkere klussen als orders verzamelen, zet de uitzender alleen ervaren krachten in. Voor eenvoudiger werk ligt de lat lager. “De karren die terugkomen uit de supermarkt, moeten schoongemaakt worden”, zegt Frank van Gool. “Daar is geen uitgebreide training nodig.”

De uitzenders besteden momenteel extra aandacht aan de bestrijding van het coronavirus. Zo schrijft OTTO Work Force medewerkers voor elkaar en anderen te begroeten met een Thais gebaar: de handen voor de borst naar elkaar toe brengen en dan een knik met het hoofd. Dat is volgens Van Gool vriendelijker dan een elleboogstoot of een Japanse buiging.

OTTO Work Force staat altijd klaar om de vragen van medewerkers te beantwoorden. Zij hebben een callcenter ingericht dat ieder moment van de dag te benaderen is.