Bij fruitbedrijven in de Betuwe ontstaat een tekort aan arbeidsmigranten die helpen bij de oogst. Als gevolg van het coronavirus blijven arbeidsmigranten weg. Door de reisbeperkingen én het gebrek aan huisvesting is het lastig voor arbeidsmigranten om naar Nederland af te reizen. 

Oogst begint bijna

De bomen in de Betuwe hangen vol fruit en de oogst van appels en peren staat op het punt van beginnen. Toch blijven de arbeidsmigranten weg, aldus RegioTV Tiel. Fruittelers en gemeenten speuren actief naar werkzoekenden die willen helpen bij de fruitpluk. Met name Nederlanders die de afgelopen tijd hun baan zijn kwijtgeraakt door het coronavirus worden opgeroepen om te komen helpen.

Gebrek aan huisvesting

Normaliter werken er veel arbeidsmigranten bij fruitbedrijven in de Betuwe. Reisbeperkingen maken het lastig om naar Nederland te reizen. Bovendien is huisvesting problematisch door het gebrek aan kwalitatieve verblijfsplaatsen. Door de noodzaak om anderhalve meter afstand te houden wordt dit alleen nog maar bemoeilijkt.

Meer en sneller bouwen voor arbeidsmigranten

Nederland heeft op dit moment behoefte aan zo’n 150.000 slaapplekken voor arbeidsmigranten. Vooral de kwaliteit van die huisvesting is een probleem, volgens Frank van Gool, oprichter van KAFRA Housing. Gemeenten zien volgens hem vaak niet de urgentie in van bouwen voor arbeidsmigranten. De toekomst vat Van Gool dan ook in drie woorden samen. „Bouwen, bouwen, bouwen.”