Gemeenteraad Moerdijk en Oekraïense vluchtelingen bezoeken KaFra Towers in Zevenbergen

De KaFra Towers in Zevenbergen

Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Moerdijk en de gemeenteraadsleden hebben een bezoek gebracht aan KFT Zevenbergen. De dankbare Oekraïense mensen konden tijdens de rondleiding alvast een kijkje nemen in hun nieuwe thuis. Het project KFT Zevenbergen bestaat uit drie modulaire torens en zal opvang en begeleiding bieden aan 300 ontheemden. Ook wordt gezorgd voor een speeltuin, pannaveldje, basketbalveld en sportgelegenheid. Het project wordt in 6 maanden gerealiseerd. Zodra de Oekraïners in de toekomst veilig naar huis kunnen zal de locatie worden ingezet voor de huisvesting van internationale medewerkers. 

Artikel BN De Stem 25 maart 2023 – Wim van den Broek

Het servies staat al op tafel, de televisies en verwarming zijn aan. Alles om de Oekraïense vluchtelingen alvast een warm welkom te geven. De toekomstige bewoners van de drie woontorens aan de Schansdijk zijn, zoals met alles in Nederland, dankbaar. Acht jaar na de ontmanteling van de Caldic-fabrieken, krijgt het industrieterrein aan de Zevenbergse Schansdijk een nieuwe invulling. KaFra Housing zet in rap tempo drie woontorens neer. Deze week mochten de toekomstige bewoners alvast een kijkje nemen. Burgemeester en wethouders keken mee.

KaFra Housing

KaFra Housing verricht in Nederland baanbrekend werk waar het gaat om fatsoenlijke behuizing voor arbeidsmigranten, en sinds de oorlog uitbrak, Oekraïense vluchtelingen. Frank van Gool, CEO van het bedrijf, heeft tien ‘KaFra Towers’ ingekocht om gemeenten snel te helpen aan wat Roemer-proof huisvesting is gaan heten. Het stikstofprobleem omzeilt Van Gool met modulaire bouw. ,,Het enige probleem waar we tegenaan lopen zijn trage ambtelijke molens. Voor een groot distributiecentrum rolt een gemeente de rode loper uit, maar een goede woongelegenheid voor de werknemers van dat centrum komt vaak op het tweede plan. Met ons hotelachtige bouwconcept willen we juist voorkomen dat huisjesmelkers arbeidsmigranten blijven uitbuiten.’’

Bodemonderzoek

Over Moerdijk is KaFra Housing wél te spreken. Projectmanager Jeroen Voorveld prijst de gemeente over het recordtempo waarin het plan tot uitvoering is gekomen. ,,Dat alles inclusief bodemonderzoek en omgevingsdialoog. Het zat alleen even tegen toen de funderingspalen niet bijtijds geleverd werden. Het prefab-bouwen ging van een leien dakje.’’ In het snel neerzetten van de KaFra Towers heeft het bedrijf al ervaring opgedaan in Venray, thuishaven van het bedrijf. ,,Binnen negen maanden van gesprekken tot realisatie. Het kan ook hier. Op 3 april krijgen de Oekraïense mensen de sleutel.’’ Maximaal driehonderd mensen kunnen er vanaf dan verblijven. Alleenstaande personen wonen in units voor vier personen met een gezamenlijk woongedeelte en aparte slaapkamers. Stelletjes hebben de beschikking over aparte studio’s. Op de benedenverdieping is een centrale ruimte voor de wasmachines. ,,Privacy staat bij KaFra hoog in het vaandel’’, zegt Voorveld.

KaFra Housing studio voor stelletjes – referentieproject KFT Venray

Zevenbergen

Een rondgang leert dat de kamers modern zijn ingericht. Terwijl de aannemer de binnenboel afwerkt en buiten het straatwerk in volle gang is, voelt de kamertemperatuur nu al aangenaam aan. Om de Oekraïners alvast te laten kennismaken met hun nieuwe omgeving zijn de kamerdeuren voorzien van foto’s waarop markante plekjes in Zevenbergen. ,,Hopelijk op de andere verdiepingen ook met foto’s van Fijnaart of Willemstad’’, zegt Yvonne Langbroek, die vanuit de protestantse gemeente de opvang in ’t Trefpunt te Fijnaart coördineert. Nergens zitten de ongeveer 220 in de gemeente verblijvende Oekraïners op de schopstoel.

Langbroek: ,,We zijn de mensen nog niet beu hoor, al is het wel een mooie plek geworden.’’ Ze hoopt maar dat de gasten zich snel thuis voelen in hun nieuwe omgeving. ,,Dat is bij ons wel gelukt, al is het aanleren van de Nederlandse taal nog best een dingetje. Daarom hoop ik dat ze hier ook onder de mensen blijven komen en niet alleen maar in de woonflats blijven.’’

Compleet ingericht

Olga en Oksana (allebei dertigers) krijgen in de bouwkeet van een landgenote, die inmiddels voor KaFra werkt, enige uitleg. Als ze straks verhuizen van Willemstad naar Zevenbergen hoeven ze aan meubilair niets mee te nemen. Jeroen Voorveld: ,,Jullie kamers zijn compleet ingericht.’’ Een jaar geleden sloegen de twee Oekraïense vriendinnen en Zlata, de dochter van Oksana, los van elkaar op de vlucht. Het werd te gevaarlijk in hun stad Zhytomyr, in het noorden van het land.

,,Plots besefte ik dat de oorlog echt begonnen was’’, zegt Olga, die op aanraden van haar man de stad verliet. ,,Mijn man is achtergebleven.

Via Lviv en Polen kwam ik in Duitsland. Van daaruit kwamen we in Willemstad bij de familie Kamp terecht.’’

Bellen en facetimen

Dat Olga graag met haar man herenigd wordt, is duidelijk. Ze bellen en facetimen dagelijks. Zicht op verbetering heeft niemand. ,,Hij kan niet zomaar weg. Zodra het vrede wordt, keer ik terug. Maar is dat over twee jaar of langer? Niemand die het me kan vertellen.’’ Intussen zijn Olga en Oksana dankbaar voor zoveel gastvrijheid in Willemstad. ,,Het is een prachtig stadje, aardige mensen.’’ Ze zeggen goed wegwijs gemaakt te zijn door hun gastouders Anja en Rowan Kamp. Straks wonen in de KaFra Towers noemen ze een nieuwe start. De warme herinnering aan het welkom in Willemstad nemen ze mee naar hun nieuwe woonstek.

Rondom de KaFra Towers wordt het fiets- en wandelpad aangelegd en is een speeltuintje voorzien. De route van het voormalige Caldic-terrein over de smalle Schansdijk naar bijvoorbeeld de scholen in Zevenbergen wordt door de gemeenten nog wel tegen het licht gehouden. In het begin bevolken de vluchtelingen uit Oekraïne de drie flats. Later kunnen er ook arbeidsmigranten worden gehuisvest.

Lees hier het oorspronkelijke bericht.