Er verblijven inmiddels ruim 500.000 Midden- en Oost-Europese arbeidsmigranten in Nederland. Zij komen naar ons land om hier (al dan niet tijdelijk) te werken. Natuurlijk moeten zij daarbij ook op een goede manier gehuisvest worden. Nederland kampt echter met een schrijnend tekort aan goede huisvesting voor arbeidsmigranten, want het tekort is naar schatting opgelopen tot 120.000 tot 150.000 verblijfplaatsen. Huisvesters kunnen nauwelijks voorzien in de behoefte aan goedkope, flexibele huisvesting voor korte duur, waardoor Nederland kampt met een groot huisvestingstekort voor arbeidsmigranten. KAFRA Housing ontwikkelt tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten en heeft diverse maatwerkoplossingen ontwikkeld die passen bij elke lokale situatie.

Maatwerk huisvesting passend bij lokale wensen en behoeften

Welke huisvestingsoplossing is het meest geschikt voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten? Dat is afhankelijk van de lokale wensen en mogelijkheden. Huisvesting is zodoende altijd maatwerk. Zo zijn onder meer de beschikbare ruimte, mogelijkheden binnen het bestemmingsplan, kwantitatieve noodzaak en de wensen van omwonenden van invloed op de vraag welke mogelijkheden het beste passen bij de lokale situatie. Er is dus géén standaardoplossing, maar de juiste huisvestingsvorm en -locatie verschilt per situatie.

Innovatieve maatwerk huisvestingsoplossingen

Om te bepalen welke huisvestingsoplossing het beste past binnen de lokale situatie, gaat KAFRA actief in gesprek met projectontwikkelaars, gemeenten en andere stakeholders om de lokale situatie in kaart te brengen en samen de meest geschikte lokale oplossingen te ontwikkelen. KAFRA heeft hiervoor meerdere unieke huisvestingsconcepten ontwikkeld. Dankzij haar verschillende maatwerk huisvestingsconcepten kan KAFRA perfect inspelen op de mogelijkheden die de lokale situatie biedt. Vier voorbeelden zijn de KAFRA TOWER, Labour Hotels, Mobile Homes en transformatie.

Vier soorten maatwerk huisvesting voor arbeidsmigranten

Een eerste voorbeeld is de KAFRA TOWER; een kleinschalig, modulair wooncomplex met ruime, volledig ingerichte appartementen. De KAFRA TOWER is ideaal is voor acute huisvestingsbehoeften op relatief kleine schaal en past ook op kleine percelen (slechts 1.500m² aan grondoppervlakte).

Voor grotere huisvestingsbehoeften zijn Labour Hotels meer geschikt. Dit zijn modulaire wooncomplexen die relatief snel en flexibel ontwikkeld kunnen worden en bovendien op andere locaties heropgebouwd kunnen worden. In een Labour Hotel kan een variabel aantal modulaire studio’s worden geïntegreerd, welke allemaal beschikken over twee slaapkamers, een eigen woonkamer, keuken, douche en toilet. KAFRA heeft inmiddels meerdere Labour Hotels ontwikkeld, welke allen circa 400 arbeidsmigranten kunnen huisvesten.

Een derde huisvestingsoplossing, die vooral geschikt is voor grotere percelen en buitenstedelijke gebieden, zijn Mobile Homes. De volledig uitgeruste, moderne en energiezuinige Mobile Homes zijn eenvoudig te (ver)plaatsen en kunnen in een parkachtige omgeving worden gerealiseerd. De Mobile Homes zijn ruim opgezet (30% groter dan de SNF-norm) en volledig ingericht.

Ten slotte kunnen woningen ook worden gerealiseerd door de transformatie van bestaande gebouwen. Bestaande gebouwen, zoals kantoren, zorginstellingen en kloosters, kunnen worden getransformeerd naar woonruimte. Er zijn allerlei soorten transformaties mogelijk, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van studio’s en appartementen voor studenten, starters, arbeidsmigranten en/of senioren. Afgeschreven of leegstaande gebouwen, kantoren of andere gebouwen krijgen zo een nieuwe, waardevolle bestemming en blijven daarmee behouden.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Schrijf je nu in voor de KAFRA nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.