Als eigenaar van bouwgrond heeft u in Noord-Holland verschillende mogelijkheden. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels, locaties en bestemmingsplannen. Een van de mogelijkheden voor uw bouwkavel in Noord-Holland is de huisvesting van arbeidsmigranten. Het (tijdelijk) huisvesten van arbeidsmigranten (en andere specifieke doelgroepen) blijft in Nederland een grote uitdaging. Zo blijkt uit onderzoek van Expertisecentrum Flexwonen dat er momenteel een landelijk tekort is aan indicatief 150.000 goede verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten. Zeker in de Randstad is het tekort aan tijdelijke huisvesting de afgelopen jaren fors opgelopen. Hierdoor kampt Noord-Holland momenteel met een indicatief tekort aan 15.000 bedden voor arbeidsmigranten. Dit leidt tot schrijnende situaties zoals huisvesting op grote afstand, huisvesting onder onmenselijke omstandigheden en oplopende huurprijzen in woonwijken. Om het kwantitatieve én kwalitatieve tekort aan te pakken, ontwikkelt, realiseert en exploiteert KAFRA Housing innovatieve huisvestingsconcepten voor de tijdelijke huisvesting van diverse doelgroepen waaronder arbeidsmigranten. Dit doet KAFRA niet alleen, maar zoekt daarbij actief de samenwerking op met directe stakeholders uit de omgeving, zoals buurtgenoten, veiligheidsdiensten en gemeenten. Wilt u als gemeente, grondeigenaar of andere stakeholder een bouwkavel in Noord-Holland beschikbaar stellen voor de bouw van (tijdelijke) woningen? Dan is KAFRA Housing dé partij voor u.

Unieke huisvestingsconcepten voor bouwkavels in Noord-Holland

Welke huisvestingsoplossing het meest geschikt is? Dat is afhankelijk van de lokale wensen, behoeften en mogelijkheden. De juiste huisvestingsvorm en locatie verschilt dus per situatie en per gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat 57% van de Noord- Hollanders er geen bezwaar tegen heeft als arbeidsmigranten in hun straat of buurt (komen) wonen. Men vindt met name dat arbeidsmigranten “net als Nederlanders gehuisvest moeten worden” en dat ze op een fatsoenlijke, rechtvaardige manier gehuisvest moeten worden. Wanneer wordt gekeken naar de specifieke huisvestingsvorm, geeft men in Noord-Holland vooral de voorkeur aan kleinschalige huisvesting in woonwijken of stadskernen (28%) of grootschalige huisvesting aan de rand van bedrijventerreinen of voormalige kantoorpanden (16%). KAFRA gaat daarom actief in gesprek met gemeenten om samen de meest geschikte lokale oplossingen te ontwikkelen. KAFRA heeft hiervoor meerdere unieke huisvestingsconcepten ontwikkeld. Van nieuwbouwlocaties nabij bedrijventerreinen tot transformatie van leegstaande kantoorpanden. Dankzij haar verschillende huisvestingsconcepten kan KAFRA perfect inspelen op de mogelijkheden die bouwkavels in Noord-Holland bieden. Denk bijvoorbeeld aan een KAFRA TOWER op een kleine bouwkavel of een grootschalig Mobile Home Parc op grotere bouwkavels in Noord-Holland. Hiervoor zijn bovendien slechts tijdelijke omgevingsvergunningen (van 10 + 5 jaar) nodig, waardoor snel kan worden gebouwd.

Praktijkvoorbeeld: Labour Hotel Waalwijk

Een succesvol voorbeeld van een nieuwbouwlocatie door KAFRA Housing is LH Waalwijk. KAFRA Housing heeft in samenwerking met diverse partners in Waalwijk een unieke huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten gerealiseerd. Het moderne nieuwbouwcomplex is dankzij de slimmer modulaire opzet en de goede samenwerking tussen de betrokkenen zeer snel gerealiseerd. Momenteel is het complex volledig bezet en worden hier 400 arbeidsmigranten gehuisvest. Het nieuwbouwcomplex bestaat uit vier verdiepingen met twee- en vierpersoonsstudio’s. Alle studio’s zijn voorzien van een woonkamer met open keuken, eigen badkamer en toilet. Bovendien zijn er gemeenschappelijke wasserettes en zijn er uitgebreide sport- en ontspanningsmogelijkheden. In het Labour Hotel gelden heldere huisregels, bewoners worden intensief begeleid en er is veelvuldig contact met omwonenden, de gemeente en andere stakeholders.

Beschikt u over geschikte bouwkavels in Noord-Holland voor de realisatie van tijdelijke huisvestingslocaties en wilt u samen met KAFRA nieuwe huisvestingslocaties ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Schrijf je nu in voor de KAFRA nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.