18 augustus 2018

”De vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten neemt alleen maar toe”

Amsterdam – Het was een prachtige zomer voor appel- en perentelers. Volop zon, geen vernietigende hagelbuien, en dus een fors hogere opbrengst dan in 2017. Nu dreigt er alleen een tekort aan plukkers voor die vele miljarden stuks fruit.

Huisvrouwen, scholieren, ouderen: iedereen is de komende weken welkom om te komen helpen met het jaarlijkse plukseizoen. Maar liefst 4,6 miljard appels en peren hangen er op dit moment naar schatting te blozen in de bomen, twee weken eerder dan gebruikelijk al klaar om geoogst te worden. Maar de Polen en andere Oost-Europeanen die in voorgaande jaren de fruitpluk in ons land voor hun rekening namen, zijn in steeds minder gemeenten welkom.

Peren

„De vijver met kikkers raakt steeds leger, om het zo maar eens te formuleren”, zegt Frans van Lint, fruitteler te Montfoort. „Maandag beginnen we met de Elstars en de Conference peren. Onze vaste krachten zijn alleen niet allemaal meer beschikbaar. Ze hebben werk gevonden, of ze moeten op de kinderen passen. En bij de Oost-Europeanen is de huisvesting dus een probleem.”

Ook Frank van Gool, oprichter van OTTO Work Force, ziet dat de huisvesting van zijn werkkrachten lastiger wordt. „Gemeenten worden kritischer, gebruiken spierballentaal”, zegt hij. „Het lijkt wel of politici Polen als melaatsen zien! Tegelijkertijd zie ik maar weinig alternatieven voor de huisvesting van Oost-Europese arbeiders, terwijl de vraag alleen maar toeneemt.”

Lees het hele artikel op De Telegraaf hier.

Ook kun je een aansluitend artikel lezen in Trouw. Dit vind je hier.