17 september 2019

Misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten zullen worden aangepakt. Dat zegt minister Wouter Koolmees in een reactie op Kamervragen en recente nieuwsberichten over slechte huisvesting voor arbeidsmigranten.

Huisvesting arbeidsmigranten nog te vaak ondermaats

Nog altijd gaat er veel mis bij de huisvesting van arbeidsmigranten. Regelmatig duiken er in de media dan ook berichten op over slechte huisvesting en uitbuiting van arbeidsmigranten. Mensen die met meer dan 10 personen in één huis wonen, te hoge huurprijzen, brandgevaarlijke situatie en werknemers die op matrassen op de grond van schuren en kantines slapen.
Helaas komen dergelijke situaties nog altijd voor. Zo kwam de Zeeuwse gemeente Zeewolde recent in het nieuws omdat arbeidsmigranten hier in opstand kwamen tegen de omstandigheden waaronder zij moesten werken en wonen. Met steun van de FNV streden zij voor betere huisvesting en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en deden zij hun beklag bij de burgemeester.

Minister strijdt voor aanpak huisvestingsproblematiek

Ook Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) herkent deze problematiek en wenst deze direct aan te pakken. De Minister herkent het belang van arbeidsmigranten voor de Nederlandse economie en samenleving en vindt dat zij op een goede manier gehuisvest en behandeld moeten worden. Hij is daarom momenteel bezig met een actieplan om misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten tegen te gaan. Ook wil hij kijken of er een vergunningenstelsel voor uitzendbureaus kan komen. Hiervoor zal hij ook spreken met de uitzendbranche en de Stichting Normering Arbeid, die keurmerken aan uitzendbureaus verstrekt. Dat laat hij weten als reactie op de actuele discussie over misstanden in de branche en de hierover gestelde Kamervragen door de SP.

KAFRA pleit voor aanpak misstanden en sterrensysteem

KAFRA Housing is het eens met de noodzaak om deze problematiek aan te pakken. Zij neemt hiertoe zelf het voortouw door de nieuwe standaard te zetten in tijdelijke huisvesting voor arbeidsmigranten. Maar ook pleitte zij al eerder voor de aanpak van misstanden. “Malafide praktijken aan de onderkant van de huizenmarkt moeten definitief aangepakt worden. We zien nog te vaak dat arbeidsmigranten worden weggezet in kwalitatief slechte woningen tegen veel te hoge prijzen”. Zo sprak Frank van Gool, shareholder van KAFRA Housing reeds eerder. Ook pleitte van Gool voor een jaarlijkse inspectie van huisvestingslocaties en een sterrenclassificatie: “Elk pand waar arbeidsmigranten leven moet jaarlijks worden gekeurd door een inspectie van de SNF. Vergelijk het met een APK-keuring, waarbij wordt gekeken of alles in orde is. Daarnaast moet er duidelijkheid komen voor de Oost-Europese arbeidskrachten. „De SNF classificeert alle huisvesting door middel van een tot vijf sterren. Daar wordt een maximaal huurbedrag aan gekoppeld. Op die manier kunnen we voorkomen dat arbeidsmigranten te veel betalen.”

Wilt u meer weten over KAFRA’s huisvestingoplossingen en haar visie op de huisvesting van arbeidsmigranten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!