Kafra Housing: internationale medewerker verdient fatsoenlijke huisvesting

Artikel van Vastgoedmarkt – 24 februari 2022

Nederland kent een schreeuwend tekort aan geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten. Gespecialiseerd vastgoedbedrijf Kafra Housing wil dit jaar door het hele land nog eens tien nieuwe woonlocaties realiseren, goed voor minimaal 1.500 bedden. Dat stelt directeur Frank van Gool.

Frank van Gool, mede-eigenaar van Kafra Housing en ceo van uitzendorganisatie Otto Workforce.

Van Gool spreekt zelf liever van ‘internationale medewerkers’. ‘Arbeidsmigranten’ hebben ten onrechte’ een ‘negatieve context’ gekregen.

‘Het zijn fatsoenlijke, hardwerkende mensen, die nodig zijn om de economie draaiende te houden. En die dan ook een goede huisvesting verdienen’. betoogt hij gedreven.

Kafra Housing is het vastgoedbedrijf van Van Gool en zijn Poolse ex-vrouw Karolina Swoboda. Zakelijk kunnen ze nog altijd uitstekend door een deur. Het vastgoedbedrijf bestaat vier jaar en heeft inmiddels dertien projecten gerealiseerd voor arbeidsmigranten met in totaal 3.500 bedden. Het leeuwendeel van deze tijdelijke woonlocaties ligt in Brabant en Limburg. Het betreft plaatsen met of in de buurt van veel logistieke activiteiten zoals Venray (drie locaties), Venlo, Sevenum, Maasbree, Waalwijk, Best en Tilburg. Maar ook in Gelderland (Buren), Zuid-Holland (Leiden) en Flevoland (Almere) zijn woonprojecten voor arbeidsmigranten gerealiseerd, vaak op of nabij bedrijventerreinen.

LH Greenport van KaFra Housing op bedrijventerrein Trade Park Noord in Sevenum.

Goede dialoog

Dit jaar staan volgens Van Gool tien nieuwe woonlocaties op de rol, in onder meer Venlo, Deurne, Lansingerland en in de Oost-Brabantse gemeente Meierijstad. Andere plaatsen kan hij nog niet noemen, want die zijn nog niet gecommuniceerd. ‘We willen eerst een goede dialoog met de omgeving organiseren.’

Nieuwe woonlocaties voor arbeidsmigranten gaan dan ook vaak met heftige emoties en weerstanden van omwonenden gepaard, die niet onderdoen voor de toestanden rond de komst van een asielzoekerscentrum. Dat is mede reden waarom Kafra een duidelijke voorkeur heeft voor bedrijventerreinen als vestigingsplek. En liefst ook nog niet te ver gelegen van bestaande woningen.

Lees hier het hele artikel.