Ministerie BZK en Expertisecentrum Flexwonen: KFT Venray best practice

De flexwoningen van KaFra Housing in Venray zijn door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Expertisecentrum Flexwonen uitgelicht als inspirerend voorbeeld van goede huisvesting. In een gezamenlijke uitgave geven het ministerie en het Expertisecentrum aan dat huisvesting voor internationale medewerkers vaak nog steeds lastig van de grond komt door negatieve beeldvorming en het ontbreken van draagvlak. Beide organisaties benadrukken het goede nieuws dat huisvesting ‘in de geest van Roemer’ blijkt prima te kunnen. De uitgave laat zien wat de succesfactoren zijn om samen resultaten te boeken. Het ministerie en het Expertisecentrum hopen dat KFT Venray en de andere goede voorbeelden stimulans kunnen geven aan nieuwe initiatieven in andere gemeenten. Lees hieronder de ervaringen van een bewoner, een omwonende en een lokaal gemeenteraadslid over KFT Venray.

Siyana Stefanova
Bewoner

‘Ik ben heel erg blij met mijn accommodatie. Ik woon hier met mijn vriend in een tweepersoonsstudio. Het is hier perfect georganiseerd. Alles wat ik nodig heb, is hier beschikbaar. Het is goed gemeubileerd. Er is voldoende ruimte voor mijn eigen spullen. En in de keuken zijn alle belangrijke benodigdheden aanwezig. Ik mis hier niets. In andere appartementen met vier personen heeft iedereen een eigen slaapkamer. Dat vind ik heel belangrijk. Ik zou het immers niet fijn vinden als je een kamer moet moeten delen met een vreemde. De mensen die in het complex wonen zijn vriendelijk en relaxed. Het pand is ook heel schoon. Niemand maakt problemen en het is hier heerlijk rustig. Ik kan daarom na mijn werk hier ook goed uitrusten. Mijn werk is hier zo’n 300 tot 400 meter vandaan. Ik kan er dus zo heen lopen en dat vind ik fijn. En andere voorzieningen als de supermarkt en de sportschool zitten ook dichtbij. Ik ben dus echt heel tevreden met mijn plek hier.’

Een studio in de KAFRA TOWER In Venray.

Marja van Mil
Wijkplantform Landweert

‘Toen we hoorden dat er nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten zou komen was er wel wat weerstand in onze wijk. Ik keek en kijk er zelf wat anders tegenaan. Ondanks het feit dat we een overhitte woningmarkt hebben, vind ik dat iedereen recht heeft op fatsoenlijke huisvesting.
Wij zijn als wijkplatform en klankbordgroep in een eerste bijeenkomst onder meer bijgepraat door de klankbordgroep van een andere KAFRA huisvestingslocatie in Venray. Dat is het Mobile Home Park. Wat mij bijblijft, was een uitspraak van een van de mensen die bij die andere klankbordgroep betrokken was. Zij zei: ‘Je kunt de huisvesting beter op één plek bij elkaar hebben dan dat het in een wijk zich verspreidt zonder toezicht. Dat geeft vaak meer problemen’. Wij wonen zelf vlakbij dit Mobile Home Park en hebben nooit last ondervonden. Het is daar destijds allemaal netjes afgehandeld. Dat gaf vertrouwen. Twee van de leden van het wijkplatform werden lid van de klankbordgroep. Dat proces verliep prettig: we werden goed geïnformeerd, de lijntjes waren kort en we voelden ons serieus genomen. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten geweest om de buurt te informeren en te betrekken zoals een open dag. KAFRA liet zijn gezicht bijvoorbeeld ook zien bij een opschoondag. De huisvesting is prachtig. Menig student of spoedzoeker zou blij zijn met zo’n plek. In het begin was er dus wat gemopper. Maar ik hoor nu niets meer van wijkbewoners die er iets op tegen hebben. In het dagelijks leven merken we er weinig van. Met de opmerkingen van de wijk is steeds iets gedaan. Zoals gezegd: de lijntjes waren kort. Ook naar de gemeente, die er welwillend tegenover stond. Wat ik ten slotte belangrijk vind aan te geven is dat er een goede relatie is tussen verhuurder/werkgever en huurder/werknemer. Als ik het goed begrepen heb, is dat bij KAFRA netjes geregeld.’ ‘Je kunt de huisvesting beter op één plek bij elkaar hebben dan dat het in een wijk zich verspreidt zonder toezicht’

‘Je kunt de huisvesting beter op één plek bij elkaar hebben dan dat het in een wijk zich verspreidt zonder toezicht’

Het Mobile Home Park in Venray.

Amira Luydens
Venray lokaal

‘Toen het initiatief voor de KAFRA Tower werd ingediend bij de gemeente, was ik een van de commissieleden die meteen protest indiende tegen de voorgenomen locatie op een bedrijventerrein. Ik was van mening dar arbeidsmigranten daar niet tot hun recht kwamen. Ook vanuit de buurt kwamen aanvankelijk veel negatieve sentimenten en bezwaren. Omliggende bedrijven hadden er minder moeite mee. Van het begin af aan stelde het team van KAFRA zich actief en open op in de dialoog met de omgeving. Wij kregen altijd snel een reactie op vragen of commentaar. En dat bleven ze doen. De onderlinge communicatie was prima. Voordat de locatie openging, zijn we rondgeleid. Dat was goed. Maar ik wilde meer. Ik wilde in levende lijve meemaken wat het is om in zo’n tower te wonen. Ik ben ook een migrant en ik weet waar mensen die naar Nederland komen tegenaan lopen. Van de buitenkant is het mooi. Maar ik wilde zelf ervaren hoe het is achter de deuren. Is het veilig? Is er ruimte genoeg? Kan ik hier echt tot rust komen? Heb ik genoeg ontmoetingsmogelijkheden? Na een verblijf van twee nachten en het spreken van verschillende mensen, ben ik compleet van opvatting veranderd. Het is een project dat aan alle kanten goed in elkaar zit. De bewoners hebben een goede plek om hun eigen leven te organiseren en hebben rust. Mijn tip aan andere betrokkenen is daarom ook: ga het project van de binnenkant bekijken en niet alleen van buiten. Ga het ervaren. Je moet als gemeente dit project omarmen. Waarom? Het is niet alleen een oplossing voor goede huisvesting van arbeidsmigranten. Maar ook voor andere spoedzoekers zoals starters, gescheiden mensen en vluchtelingen. Daarnaast is het beheer goed georganiseerd. Hierdoor zijn de lijnen kort en kunnen eventuele problemen snel worden aangepakt. Daarnaast kan zo’n project snel worden opgezet en gerealiseerd. Dat is belangrijk want de huisvestingsvraag is groot. Het zou fijn zijn als dit concept in meerdere dorpen kan landen waarbij verschillende doelgroepen onder een dak kunnen worden gehuisvest. Voor de omgeving is dit ook een mooie oplossing. Mijn dochter woont ook in de buurt. Ook zij geeft aan dat ze niet eens merkt dat er arbeidsmigranten vlakbij verblijven. Dit is toch wel een van de beste oplossingen die ik gezien heb.’

‘Na een verblijf van twee nachten en het spreken van verschillende mensen, ben ik compleet van opvatting veranderd’

De KAFRA TOWER in Venray.

Lees hier de hele uitgave van het Ministerie van BZK en Expertisecentrum Flexwonen.