Als eigenaar van bouwgrond heeft u in Friesland verschillende mogelijkheden. Het is aan te bevelen om u eerst goed te oriënteren op kavels, locaties en bestemmingsplannen. Een van de mogelijkheden voor uw bouwkavel in Friesland is de huisvesting van arbeidsmigranten. Tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten (en andere specifieke doelgroepen) blijft nog altijd een grote uitdaging in Nederland. Onderzoek van Expertisecentrum Flexwonen laat zien dat er momenteel in Nederland een indicatief tekort van 150.000 goede verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten zijn. Ook in Friesland is het tekort aan tijdelijke huisvesting de afgelopen jaren opgelopen, wat leidt tot onwenselijke situaties zoals huisvesting op grote afstand van het werk, oplopende huurprijzen en slechte huisvesting onder onveilige/onmenselijke omstandigheden. KAFRA Housing werkt mee aan het terugdringen van het nationale woningtekort met haar moderne huisvestingsconcepten voor de tijdelijke huisvesting van diverse doelgroepen waaronder arbeidsmigranten. Dit doet zij niet alleen, maar met directe stakeholders uit de omgeving, zoals buurtgenoten, veiligheidsdiensten en gemeenten. Wilt u als gemeente, grondeigenaar of andere stakeholder een bouwkavel in Friesland beschikbaar stellen voor de bouw van (tijdelijke) woningen? Dan is KAFRA Housing dé partij voor u.

Moderne huisvestingsconcepten voor bouwkavels in Friesland

KAFRA Housing ontwikkelt samen met haar partners maatwerkoplossingen voor huisvesting van arbeidsmigranten die optimaal passen binnen de lokale situatie. Van nieuwbouwlocaties nabij bedrijventerreinen tot transformatie van leegstaande kantoorpanden. De juiste huisvestingsvorm en locatie verschilt dus per situatie en per gemeente. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de Friezen er geen bezwaar tegen heeft als arbeidsmigranten in hun straat of buurt (komen) wonen. Friezen vinden het belangrijk dat arbeidsmigranten “net als Nederlanders gehuisvest moeten worden” en dat op een fatsoenlijke en rechtvaardige manier. In Friesland geeft men, als het gaat om huisvestingsvormen, vooral de voorkeur aan kleinschalige huisvesting in woonwijken of stadskernen (44%). Kleinschalige huisvesting aan de rand van een dorp (15%) en grootschalige huisvesting aan de rand van bedrijventerreinen (14%) worden ook gezien als goede oplossingen. Om ervoor te zorgen dat de meest geschikte lokale oplossingen ontwikkeld worden gaat KAFRA actief in gesprek met gemeenten. KAFRA heeft hiervoor verschillende moderne huisvestingsconcepten ontwikkeld. Met deze verschillende huisvestingsconcepten kan KAFRA perfect inspelen op de mogelijkheden die bouwkavels in Friesland bieden. Denk bijvoorbeeld aan een KAFRA TOWER op een kleine bouwkavel of een grootschalig Mobile Home Parc op grotere bouwkavels in Friesland. Hiervoor zijn bovendien slechts tijdelijke omgevingsvergunningen (van 10 + 5 jaar) nodig, waardoor snel kan worden gebouwd.

Praktijkvoorbeeld: Mobile Home Parc Venray

Een succesvol voorbeeld van een nieuwbouwlocatie door KAFRA Housing is MHP Venray. In gemeente Venray heeft KAFRA Housing samen met de gemeente, omwonenden en andere stakeholders een nieuwe huisvestingslocatie voor maximaal 240 arbeidsmigranten gerealiseerd. De arbeidsmigranten worden gehuisvest in 60 volledig uitgeruste en energiezuinige Mobile Homes. Deze zijn ruim bemeten, volledig ingericht en energiezuinig (goed geïsoleerd, gasloos en voorzien van zonnepanelen). De Mobile Homes staan op een bouwkavel van ruim twee hectare met prachtige groenvoorzieningen, recreatiemogelijkheden en voldoende parkeergelegenheid. Op het park gelden heldere huisregels, bewoners worden intensief begeleid en er is veelvuldig contact met omwonenden, de gemeente en andere stakeholders.

Beschikt u over geschikte bouwkavels in Friesland voor de realisatie van tijdelijke huisvestingslocaties en wilt u samen met KAFRA nieuwe huisvestingslocaties ontwikkelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Schrijf je nu in voor de KAFRA nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.